Energiförbrukning och miljövänlighet på Internet

Wind Power in Tazewell County, IllinoisEgentligen är det rätt så omöjligt att sia om hur mycket energi som förbrukas för Internet. Man behöver inte bara ha alla servrar, nätverksenheter, serverhallar osv i åtanke, utan även räkna in alla bärbara/stationära datorer och mobiltelefoner som surfar på nätet. Samt den energi som förbrukas för att tillverka alla dessa saker.

Men två forskare på Berkley-universitetet i Kalifornien, USA har ändå vågat sig på denna kalkyl. Enligt deras beräkningar så ansvarar Internet för en energiförbrukning på 170 – 307 GW (Gigawatt). Den totala globala energiförbrukningen ligger på 16 TW (Terrawatt), så Internet upptar därmed 1,1 – 1,9 % av all energi i världen.

Med tanke på den enorma nytta som vi har av Internet så är nog denna energiförbrukning rätt så väl motiverad. Många stora aktörer på nätet arbetar dessutom med olika lösningar för att framställa/använda så miljövänlig energi som möjligt.

Här är några exempel på miljövänliga initiativ:

Google är ordentligt engagerade i miljöfrågan. Med över 100 000 servrar runt om i världen (ca 2 % av alla servrar på nätet, flest av alla) är deras energipåverkan väldigt stor. Förutom att bygga miljövänliga och energisnåla serverhallar så investerar de bl a i solceller för vanliga hushåll, har ett omfattande elbilsprogram, satsar på miljövänlig mat och mycket mer. Google är ett föredöme när det gäller miljövänlighet på nätet.

Facebook har kritiserats för sin användning av kolkraft, men utannonserade nyligen att de ska bygga miljövänliga serverhallar i Luleå. Placeringen beror till stor del på tillgången till förnyelsebar energi samt möjligheten till nedkylning med hjälp av kall utomhusluft.

Apple har likaså kritiserats av Greenpeace, i synnerhet vad det gäller deras datorer, men även pga deras serverhallar. Nu verkar det dock bli rejäl bättring även här, då det ryktas att Apple håller på att bygga en solcellsanläggning på hela 69 hektar (690 000 m2) vid en av sina serverhallar.

Men hur miljövänliga är vi då själva på FS Data?

FS Data är en av Sveriges mest miljövänliga webbhotell och serverleverantörer. Redan 2007 gick vi över till att enbart använda oss av Bra Miljöval-märkt el, dvs el som baseras på sol-, vind-, och vattenkraft samt biobränslen.

Vår stora kylanläggning tar in vatten från Öresund som, när det har kylt våra servrar och blivit varmt, distribueras vidare för uppvärmning av hus och lägenheter i Helsingborg. Dessutom använder vi strömsnåla servrar och olika tekniska lösningar, såsom virtualisering, för att minska vår energiförbrukning.

Om du är nyfiken på vår kylanläggning, kika då gärna på bilderna i slutet av rundturen på vårt kontor. Eller kom förbi vårt kontor om du vill, så kan du få en liten rundtur och en kopp Fairtrade-märkt kaffe. 😉

You Might Also Like