Vinden har vänt (för Internet Explorer)

Vet ni om att det, i all tysthet, pågår en revolution på Internet just nu? För första gången sedan 1999 har nämligen Microsofts webbläsare Internet Explorer mindre än 50 % av den totala marknadsandelen för alla webbläsare.


Källa: Ars Technica

Internet har, under de senaste 13 åren, i princip alltid utformats och anpassats efter webbläsaren Internet Explorer. 1999 släppte Microsoft version 5 av sin webbläsare, som några år följdes upp av världens (förmodligen) mest avskydda webbläsare: Internet Explorer 6. Det är så pass att t om Microsoft själva driver en kampanj för att bli av med IE 6.

Men vad är det som har varit så dåligt med Internet Explorer (eller version 6, först och främst)? Jo, trots att det finns en hel uppsjö med standardiserade lösningar för webbläsare, t ex vad det gäller formattering och uppvisning av data, så har IE ofta struntat i dessa standarder och kört sitt eget race.

Det har inneburit att dubbelt arbete för alla webbutvecklare/designers, då de har varit tvungna att ta fram en hemsida som fungerar med IE och en som fungerar, enligt gängse standarder, med alla andra webbläsare. Och med tanke på Internet Explorers totala dominans så har detta varit ett måste för i princip alla hemsidor.

Nu har Internet Explorer, med åren, blivit mycket bättre på att följa olika webbstandarder. Med en kraftigt minskad marknadsandel är det illa tvunget, om Microsoft inte helt ska tappa greppet om nätet.

Vad är orsaken till Internet Explorers nedgång?

Först och främst är det de mobila webbläsarna som har ökat något enormt. Med mobila webbläsare räknas även webbläsare till pekplattor såsom iPad. Om prognoserna för tillväxten av den mobila webben stämmer så kommer fler människor att surfa med mobiltelefoner än med datorer år 2014.

För vanliga datorer har webbläsaren Firefox har länge ansetts vara Internet Explorers främsta utmanare. Faktum är dock att Firefox har avtagit i tillväxt, medan Googles webbläsare Chrome istället ökar kraftigt. Redan nästa år beräknas Chrome passera Firefox i användning.

Men vad innebär allt detta?

För det första så innebär det att det blir allt enklare/snabbare att utveckla hemsidor, då man främst behöver inrikta sig på att följa webbstandarder. Tillgängligheten ökar likaså, då alla – oavsett webbläsare – kan få tillgång till tjänsterna på nätet.

För det andra så innebär det att man nu verkligen, verkligen måste börja tänka på sin mobila webb. Vi har tidigare berättat om den beräknade boomen i mobilt sök inför/under kommande julhandel, men det tar inte slut där. Nu om något är det dags att mobilanpassa sin vanliga hemsida.

Hur ser framtiden ut för Internet Explorer?

Vi tror faktiskt att Internet Explorer går en rätt så bra framtid till mötes, trots allt. Det är en webbläsare som har blivit riktigt bra under senare år, mycket tack vare att den följer samma spelregler som alla andra.

Om Microsoft kan bredda användarbasen för Internet Explorer, t ex med stöd för andra operativsystem, mobiltelefoner, spelmaskiner osv, så kan nog IE fortsätta vara en viktig kraft på webbläsarmarknaden.

You Might Also Like