Installera Joomla! hos FS Data

Nu är vi framme vid tredje delen i vår serie om hur man installerar färdiga lösningar i våra webbhotellspaket. Efter WordPress och Drupal är det nu dags för innehållshantering med ett utropstecken: Joomla!

Joomla! är ett CMS som placerar sig någonstans mellan WordPress och Drupal. Det är inte lika omedelbart som WordPress, men samtidigt inte så komplext som Drupal. Joomla! är för den som vill ha en lite mer komplett lösning för innehållshantering, med en stor användarbas och många olika tillägg och möjligheter.

Installera Joomla! hos FS Data

 1. Ladda ner Joomla!
  Börja med att ladda ner den senaste versionen av Joomla! I skrivande stund är det Joomla! version 1.6.3.
 2. Ladda upp Joomla!
  När du har laddat ner den komprimerade filen, packa då upp den på din dator. Anslut därefter till ditt FTP-konto hos oss och ladda upp samtliga filer.
 3. Skapa din databas
  Under tiden som filerna laddas upp så kan du logga in i vår kontrollpanel Waff och skapa din databas under ”Databaser” > ”MySQL-konto”. Glöm inte bort att notera uppgifterna för ”Servernamn”, ”Databasnamn”, ”Kontonamn” och ”Lösenord”.
 4. Slutför installationen
  Besök därefter din uppladdade Joomla!-sida och gå igenom guiden för att slutföra installationen. Du behöver ange uppgifterna för din databas och ditt FTP-konto (valfritt). Ange din e-postadress, ett användarnamn och lösenord men låt bli att installera exempeldata. 

  När guiden är klar, klicka då bara på den avslutande knappen för att ta bort installationsmappen. Sen är det bara att logga in och sätta igång med Joomla!

Ja, så här enkelt är det faktiskt att komma igång med Joomla! hos FS Data. Om du vill gräva ner dig och lära dig mer så kan vi varmt rekommendera .SE:s guide till hur man skapar en webbplats med Joomla! Lämna gärna en kommentar om du har någon fråga om Joomla! hos oss.

You Might Also Like
13 Comments
 • Spooky
  says:

  När jag ska installera Joomla 3.1.5 så står det följande: Magic Quotes GPC = ”Nej” ska vara ”Ja”. Är detta något jag ska bry mig om och hur ändrar jag i så fall detta?

  • Anonym
   says:

   Ja, våra servrar har stöd för det Joomla 1.7 kräver rent tekniskt sett: http://www.joomla.org/about-joomla/technical-requirements.html

 • Stefan
  says:

  Håller med dig Gagner och Chris FsData verkar vara ljusår efter de andra webbhotellen när det gäller att förenkla för kunden. Att man inte kan installera en CMS via en kontrollpanel som Fantastico eller någon av de andra är ju helt otroligt.

  //Stefan

  • Anonym
   says:

   Vi försöker dock göra det bästa av situationen genom att visa våra kunder hur man kan installera Joomla (och WordPress, Drupal osv), utan en one click-installer, rätt så enkelt ändå.

   Tidigare undersökningar visar dock att våra kunder hellre vill ha t ex hög tillgänglighet och snabba tjänster framför en one click-installer. Därför har vi främst satsat på sådana saker. Det är givetvis inte omöjligt att vi inför en one click-installer här framöver. 🙂

 • Stefan Gagner
  says:

  Hej!
  Varför kan man inte ladda upp den packade filen och sedan packa upp den med filhanteraren eller kontrollpanelen som på alla andra webbhotell? Det går mycket snabbare och lättare. De flesta andra har också Fantastico, Installatron eller något annat installationsverktyg som ordentligt förenklar installationen av såväl Joomla! som Drupal eller WordPress.
  Det du beskriver av installations processen är för många alldeles för många steg att göra fel i. För oss proffs som varit med ett tag är det ingen match.

  • Chris
   says:

   Att skicka upp mer än 20.000 filer över FTP är att garanterat köpa sig problem, går via SSH men jesus, det tar ju en enorm tid… Att skicka upp en 9 megs fil och använda extrakt eller kickstart måste vara ett måste på ett webbhotell idag… 

  • Anonym
   says:

   Väldigt bra kommentar, tack för den! Det är faktiskt fullt möjligt att ladda upp den packade filen och extrahera den via SSH. Alla kunder med webbhotellskonto hos oss har full SSH-åtkomst till sitt utrymme.

   Våra installationsguider är riktade mot nybörjare, därav den ovan beskrivna uppladdningen via FTP.

  • Anonym
   says:

   Ja, hela denna installation (och de tidigare med WordPress och Drupal)  är testad på ett vanligt webbhotellskonto hos oss. 
   Du väljer själv din PHP-version i vår kontrollpanel Waff, under ”Hemsida” > ”PHP” och länken ”Ändra”.

Lämna ett svar