Enklare och billigare att skydda domäner

Vi har, under många års tid, rekommenderat våra kunder att skydda sina domäner inte bara under .se utan även under .nu, .com, .net, .org osv. Det gör vi inte för att tjäna en massa pengar, vi säljer i princip domännamn till självkostnadspris, utan för att det kan bli en väldigt jobbig och dyr process att få kontroll över en domän som har registrerats av någon annan.

Säga vad man vill om andrahandsmarknaden för domäner, men det är nog ändå bättre att domännamn kommer till nytta och användning än att de bara registreras för att säljas vidare. Med fler tillgängliga och attraktiva domäner gynnas företag och entreprenörer på nätet.

Om någon har registrerat en domän under .se som man, som företagare eller varumärkesinnehavare, anser sig ha rätt till så kan man inleda ett Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF). Det är en förhållandevis snabb (inom 30 dagar) och billig (4-5 000 kr) process, som dessutom kan snabbas upp (inom 10 dagar) ytterligare.

Motsvarande process för generiska domäner (.com, .net, .org osv), som kallas för Uniform Domain-Name Dispute-Resolution Policy (UDRP), är dock rätt så krångligt och kostsamt. Man behöver i princip ett gäng (amerikanska) jurister och åtminstone 25 000 kr för att utföra en UDRP.

Men nu kan det eventuellt bli enklare och billigare att skydda sitt namn under de generiska domänerna. Avtalet för .net domänen håller nämligen på att omförhandlas (det sker regelbundet) och i samband med detta så har det föreslagits att UDRP ska ersättas med Uniform Rapid Suspension System (URS).

URS är en process där ansökan har förkortats (från flera sidor, med extra bilagor, till en sida) och kostnaden har sänkts (till ca 2 000 kr). Behandlingstiden, svarstiden och tiden för överklagan minskar likaså. Rent konkret så kan detta innebära en drastisk förbättring av villkoren för företag och varumärkesinnehavare på nätet.

Det finns givetvis två sidor av detta mynt, men det här är ändå en väldigt intressant utveckling. Särskilt med tänke på att .com domänen ska omförhandlas nästa år (om URS införs för .net så lär det även dyka upp för .com). Allt som kan göra det enklare och mindre kostsamt att skydda sitt namn på nätet är bra.

Som en av ett fåtal svenska registrarer för de generiska domänerna följer vi utvecklingen inom domänbranschen, genom vårt domänföretag Nordreg, väldigt noga. Lämna oss gärna en kommentar, eller skicka oss e-post, om ni har några frågor om domäner.

You Might Also Like