Installera WordPress hos FS Data

Om man vill ha en hemsida, en e-handel, ett forum eller en annan webblösning så behöver man oftast inte utveckla den själv. Idag finns det ett stort antal färdiga lösningar, med öppen källkod, som kan installeras och användas helt fritt. Bland dessa märks bl a WordPress, Drupal, Joomla, osCommerce och phpBB.

Vi ska nu visa er hur man installerar några av dessa lösningar hos oss. Det är oftast väldigt enkelt och med dessa guider kommer du igång ännu snabbare.

Först ut är WordPress, en lösning som främst har varit avsedd för bloggar men som även används för hantering av helt vanliga hemsidor. Med WordPress kan man enkelt hantera sin hemsida genom en webbläsare.

Installera WordPress hos FS Data

 1. Ladda ner WordPress

  Börja med att surfa till WordPress svenska hemsida och ladda ner den senaste versionen av WordPress till din dator. När nedladdningen är klar, packa då upp denna fil så att det skapas en mapp som heter ”wordpress”.

 2. Skapa din databas

  Logga in i vår kontrollpanel Waff och gå in under ”Databaser” > ”MySQL-konto”.

  Om du inte har någon databas sedan tidigare så behöver du först aktivera en databasanvändare. När du har gjort det så visas ”Kontonamn”, ”Servernamn” och ”Lösenord”. Om du har glömt lösenordet så kan du välja ett nytt lösenord på denna sida likaså.

  För att skapa en databas, klicka på länken ”phpMyAdmin i Waff” under sektionen ”Administrera”. Logga in med uppgifterna för din databasanvändare och skapa din databas i fältet ”Skapa ny databas”. Ersätt bara frågetecknet med valfri bokstav (a-z).

  Notera uppgifterna för ”Servernamn”, ”Databasnamn”, ”Kontonamn” och ”Lösenord”.

 3. Ladda upp alla filer

  Anslut till ditt FTP-konto hos oss och ladda upp alla filer och mappar från mappen ”wordpress” på din dator till mappen ”www” på FTP-servern.

 4. Besök hemsidan

  Surfa därefter till din domän och slutför installationen av WordPress genom att ange dina databasuppgifter samt välja namn på sidan, ange din e-postadress och välja ett användarnamn och lösenord.

  Ett tips: ange inte ”admin” som användare, då detta är det första användarnamn som hackare ger sig på.

Svårare än så är det inte att installera WordPress hos oss på FS Data. Lämna gärna en kommentar om du har några frågor om detta. Vi fortsätter givetvis med fler guider till olika webblösningar i bloggen här framöver.

Uppdaterat: förtydligade och förenklade denna guide 2012-04-19. Läs gärna vår guide till en säkrare och snabbare WordPress-sida. Om du redan kör WordPress på ett annat webbhotell, läs då vår guide till det enklaste sättet att flytta en WordPress-sida.

You Might Also Like