Installera WordPress hos FS Data

Om man vill ha en hemsida, en e-handel, ett forum eller en annan webblösning så behöver man oftast inte utveckla den själv. Idag finns det ett stort antal färdiga lösningar, med öppen källkod, som kan installeras och användas helt fritt. Bland dessa märks bl a WordPress, Drupal, Joomla, osCommerce och phpBB.

Vi ska nu visa er hur man installerar några av dessa lösningar hos oss. Det är oftast väldigt enkelt och med dessa guider kommer du igång ännu snabbare.

Först ut är WordPress, en lösning som främst har varit avsedd för bloggar men som även används för hantering av helt vanliga hemsidor. Med WordPress kan man enkelt hantera sin hemsida genom en webbläsare.

Installera WordPress hos FS Data

 1. Ladda ner WordPress

  Börja med att surfa till WordPress svenska hemsida och ladda ner den senaste versionen av WordPress till din dator. När nedladdningen är klar, packa då upp denna fil så att det skapas en mapp som heter ”wordpress”.

 2. Skapa din databas

  Logga in i vår kontrollpanel Waff och gå in under ”Databaser” > ”MySQL-konto”.

  Om du inte har någon databas sedan tidigare så behöver du först aktivera en databasanvändare. När du har gjort det så visas ”Kontonamn”, ”Servernamn” och ”Lösenord”. Om du har glömt lösenordet så kan du välja ett nytt lösenord på denna sida likaså.

  För att skapa en databas, klicka på länken ”phpMyAdmin i Waff” under sektionen ”Administrera”. Logga in med uppgifterna för din databasanvändare och skapa din databas i fältet ”Skapa ny databas”. Ersätt bara frågetecknet med valfri bokstav (a-z).

  Notera uppgifterna för ”Servernamn”, ”Databasnamn”, ”Kontonamn” och ”Lösenord”.

 3. Ladda upp alla filer

  Anslut till ditt FTP-konto hos oss och ladda upp alla filer och mappar från mappen ”wordpress” på din dator till mappen ”www” på FTP-servern.

 4. Besök hemsidan

  Surfa därefter till din domän och slutför installationen av WordPress genom att ange dina databasuppgifter samt välja namn på sidan, ange din e-postadress och välja ett användarnamn och lösenord.

  Ett tips: ange inte ”admin” som användare, då detta är det första användarnamn som hackare ger sig på.

Svårare än så är det inte att installera WordPress hos oss på FS Data. Lämna gärna en kommentar om du har några frågor om detta. Vi fortsätter givetvis med fler guider till olika webblösningar i bloggen här framöver.

Uppdaterat: förtydligade och förenklade denna guide 2012-04-19. Läs gärna vår guide till en säkrare och snabbare WordPress-sida. Om du redan kör WordPress på ett annat webbhotell, läs då vår guide till det enklaste sättet att flytta en WordPress-sida.

You Might Also Like
15 Comments
 • Henrik Frisk
  says:

  Den senaste versionen av WordPress kräver MySQL 5.0 eller högre:

  You cannot install because WordPress 3.5.2 requires MySQL version 5.0 or higher. You are running version 4.0.27.

  Finns det något sätt att komma runt detta på ett smidigt sätt?

  Henrik Frisk
  henrikfrisk.com

 • Taco
  says:

  Hej, hur funkar det med uppdateringen av wordpress när man installerat manuellt? Gör den automatiskt frå adminpanelen som vanligt eller får man göra om proceduren manuellt igen?

 • Björn Sennbrink
  says:

  Installerade precis WordPress och baserat på uppgifterna från Waff hittades inte databasen. Jag loggande in i phpmyadmin och la till en databas. Nu fungerar det. Kan dock tänka mig att den proceduren är väldigt för mycket avancerad för en mindre erfaren utvecklare. Förenkla?

 • Joakim Käller
  says:

  Jag ska snart föra över vår blogg från swedenet till F S data. Swedn hade inte heller one click install men det här ser ju inte omöjligt ut och precis som Sulo säger så är det enkelt och man får en bättre förståelse för vad som sker bakom skärmen.
  Istället för att klaga så mycket varför flyttar ni inte över till något annat ”Hotell” eller är ni bara den typen som gillar att klaga på allt och alla?

  Tummen upp för Sulo och FSd

 • Jonas
  says:

  Imho borde ni kanske erbjuda båda alternativen istället för att berätta för era kunder att de minsann får ut mer av en manuell installation. Om kunden efterfrågar en tjänst brukar ju de flesta företag vilja erbjuda den, inte försöka övertala kunden om att det är nyttigare att klara sig utan den.

  • Anonym
   says:

   Avsikten med detta inlägg (och efterföljande guider) är att visa hur enkelt det är att installera, trots att vi inte har någon one click-installer. Till detta förklarade jag att det både finns för- och nackdelar med respektive installationssätt.

   På inget sätt var det meningen att skriva någon på näsan. Jag får be om ursäkt om du uppfattade det så. Hoppas detta är tydligt nu iallafall.

 • Gäst
  says:

  Fram till punkt 3 är jag med, men därefter känns det väldigt onödigt att öppna wp-config-sample.php i textredigerare…. Det är ju bara att gå in på URL:en för hemsidan (dvs hoppa direkt till punkt 4 efter punkt 4) efter uppladdningen av filerna och där fylla i alla uppgifter och sedan skapas wp-config.php automatiskt istället. Varför krångla till det? Sedan kan jag säga att jag INTE håller med om one-click install eftersom jag tycker som Jonathan att man har bättre kontroll över installationen om man gör den manuellt.

  • Anonym
   says:

   Helt rätt. Man kan faktiskt ladda upp wordpress-mappen direkt och surfa till sin hemsida, för att där ange databasuppgifterna. Tack för kommentaren!

   • Jonas R
    says:

    Jag håller med ”Gäst” om att WP:s installationsguide är en enklare väg. Det vore nog bra att uppdatera blogginlägget med den metoden. WP:s egen installationsguide är mycket enkel att följa.

  • Anonym
   says:

   Det är inte meningen att håna varken FS Data eller våra kunder med det här inlägget. Avsikten är istället att visa hur enkelt det är att installera denna lösning, trots att vi inte har någon one click-installer.

   Det finns både för- och nackdelar med one click-installers. Med en installation som detta så får man dock mycket större förståelse för hur lösningen fungerar, samtidigt som man kan anpassa installationen mer exakt.

   Det är dock inte omöjligt att vi inför en one click-installer här framöver. Men till dess är denna guide (och efterföljande) ett bra alternativ, tänkt att hjälpa våra kunder.

Lämna ett svar