Inget webbhotellstest från Internetworld i år

Tidningen Internetworld har årligen, sedan 2004, genomfört ett test av de största svenska webbhotellen. Vi på FS Data har varit med och vunnit ett år (2008), samt rekommenderats praktiskt taget varje år. Webbhotellstestet har blivit ett riktmärke för många privatpersoner och företag som varit ute efter ett nytt webbhotell.

Nu har dock chefredaktören på Internetworld meddelat att det inte blir något webbhotellstest i år.

Bland orsakerna till detta nämns en mer mogen webbhotellsbransch och en annan målgrupp för tidningen (sedan dess att testerna inleddes) samt det faktum att webbhotellstestet är ett väldigt omfattande projekt. Internetworld kommer dock att fortsätta bevaka branschen åt sina läsare.

Rent spontant känns det här lite tråkigt. Men om man tänker lite på det så är det ändå helt rätt.

Ett webbhotell är inte ett annat webbhotell likt, som vi har berättat här tidigare i vår blogg. Det finns alldeles för många viktiga faktorer som har utelämnats i tidigare webbhotellstest, faktorer som helt hade kunnat förändra testresultaten. Vi har påtalat detta, tillsammans med våra branschkollegor, men inte alltid fått gehör.

De flesta webbhotell som är med i testet är även medvetna om när Internetworld utför själva testet. Det har inneburit att vissa deltagande webbhotell (utan att nämna någon) t ex har premierat Internetworlds webbplats, med bättre kapacitet, samt undvikit att starta om vissa servrar och tjänster (trots säkerhetsuppdateringar som krävt detta).

Internetworld kan dock inte skyllas för detta. Deras insats med webbhotellstestet har varit väldigt bra.

Det borde istället vara upp till oss seriösa aktörer att visa upp en sann och rättvis bild av webbhotellsbranschen. Vi om några, tillsammans med våra kunder, borde ändå veta vad som är viktigt när man väljer ett webbhotell. Detta är något som vi på FS Data kommer att ta tillvara på.

You Might Also Like