Installera Drupal hos FS Data

Det är dags för nästa del i vår serie om hur man installerar färdiga lösningar i ett webbhotellspaket hos oss. Vi har tidigare berättat hur man installerar WordPress hos FS Data, nu är det dags att installera Drupal.

Drupal är likaså en sk. CMS, eller ett system för enkel innehållshantering (genom en webbläsare). I jämförelse med WordPress så innehåller Drupal desto mer funktionalitet redan från början, men är samtidigt lite mer komplex.

Installera Drupal hos FS Data

 1. Ladda ner Drupal + fixa PHP-inställningar

  Version 7 av Drupal har precis släppts, med ett helt gäng nya och fina funktioner. Ladda ner den från Drupals hemsida och packa upp den nedladdade filen på din dator, så det skapas en mapp som heter ”drupal-7.0”.

  I mappen ”drupal-7.0” finns det en fil som heter .htaccess. Öppna upp denna med valfri textredigerare och lägg till följande rad i slutet av filen:

  php_flag register_globals off

  Spara sedan filen. Notera även att Drupal 7 kräver PHP 5. Vi erbjuder stöd för både PHP4 och PHP5. Du väljer själv din PHP-version i vår kontrollpanel Waff, under ”Hemsida” > ”PHP” och länken ”Ändra”.

 2. Skapa din databas

  Logga in i Waff och skapa din databas under ”Databaser” > ”MySQL-konto”. Med ett webbhotellspaket hos oss kan du skapa hela 60 st databaser. Om du redan har en databas så skapar du flera databaser under ”Administration” > ”PhpMyAdmin i Waff”.

  Notera uppgifterna för ”Servernamn”, ”Databasnamn”, ”Kontonamn” och ”Lösenord”.

 3. Ladda upp filer + ändra rättigheter
  Anslut till ditt FTP-konto hos oss och ladda upp alla filer och mappar från mappen ”drupal-7.0” på din dator till mappen ”www” på FTP-servern. Du kan även installera drupal under en annan mapp på servern, men den mappen måste ligga under ”www”.

  När uppladdningen är klar, navigera då till mappen ”sites” och leta reda på mappen ”default”. I ditt FTP-program högerklickar du sedan på denna mapp och välj att ändra rättighet/behörighet för mappen. Ställ in rättigheterna så att alla får fullständiga rättigheter, dvs ”777”. Rättigheterna återställs automatiskt när installationen är klar.

 4. Besök hemsidan
  Surfa därefter till hemsidan och slutför installationen med guiden i din webbläsare. Om du vill översätta Drupal till svenska, följ då instruktionerna under ”Choose language”.

  Under punkten ”Set up database” anger du tidigare noterade uppgifter för ”Databasnamn”, ”Kontonamn” och ”Lösenord”. Här behöver du även klicka på ”Advanced options” och ange ditt ”Servernamn”.

  När du har angett namn på sidan, din e-postadress och användaruppgifter så är det bara att köra igång med din Drupal-baserade hemsida.

Ja, så installerar man Drupal hos oss på FS Data. Har du några frågor om detta? Lämna då gärna en kommentar. Vi återkommer med ännu fler guider till olika webblösningar i vår blogg här framöver.

You Might Also Like