Idag har vi nöjet att få presentera ett riktigt rejält och matnyttigt inlägg från en ny gästbloggare hos oss.
Carl Fridsjö är en 21-årig entreprenör och specialist på internetmarknadsföring. Det senaste projektet är en e-butik för klockor (Stilrenaklockor.se) som visat upp goda resultat på väldigt kort tid. Nu delar han med sig av sin strategi för hur man snabbt startar en lönsam e-butik, exklusivt för våra läsare.
Starta en lönsam webbutik, snabbt och enkelt
Om du är lik mig, så har du säkert lagt ned åtskilliga dagar eller veckor på att jobba med någon idé som sedan runnit ut i sanden eller aldrig tagit fart. I denna artikel kommer jag att avslöja min strategi för att starta en e-butik. Fokus kommer dock inte att ligga på tekniska detaljer eller perfektion, detta är en grundläggande strategi med fokus på snabba resultat och en minimering av bortkastat arbete.
Vi kommer att lära oss hur man undgår några av de vanligaste misstagen. Från hur du väljer en lönsam nisch, till att bygga din butik och göra din första försäljning på mindre än två veckor.
I artikeln utgår jag från att du har viss internetvana och känner till grunderna av WordPress. Har du inte det så är det ingen fara, det innebär endast att du får använda Google lite mer än de andra.
Steg 1. Identifiera en lönsam nisch
Detta är antagligen det absolut viktigaste steget. Väljer du att gå efter en dålig nisch så kommer din webbshop inte att lyckas, så enkelt är det. Samtidigt så är det sannolikt att den ”perfekta nischen” aldrig kommer att dyka upp. Jag anser att det är bättre att göra, och i värsta fall få ett par viktiga lektioner, än att sitta och drömma om något som antagligen aldrig kommer att ske.
Med andra ord; avväg och analysera ordentligt, men ta också steget till handling snabbt.
Surfa in på Google Keyword Tool och här börjar vi brainstormingen. Skriv in potentiella sökord och verktyget visar oss hur många personer som söker efter just detta, varje månad.
Viktigt är att du väljer inställningen [Exakt] matchningstyp för att inte dra överdrivna slutsatser.
Om jag skriver in ”kläder” så visar verktyget att det varje månad är ca 33 100 sökningar efter just detta. Utifrån detta kan man sedan göra en del snabba uppskattningar. Dessa är långt ifrån helt korrekta men ger ändå någon slags uppfattning.
Om min butik rankar först på Google så räknar jag generellt sett att cirka 40% av de som söker kommer att besöka min butik. I detta fall skulle det alltså bli ca 13 000 besök i månaden. Sedan kan man uppskatta konverteringsgraden (hur många av besökarna omvandlas till kunder). Du kan t.ex. söka fram vad andra internationella sidor i samma nisch har för konverteringsgrad. Ett riktmått är mellan 1-3% och i hela detta stadium brukar jag vara väldigt konservativ.
16 000 (besökare) x 0,02 (konverteringsgrad) = 260 (köp per månad)
Ett genomsnittsköp på 500 kr (500 x 320) ger oss 130 000 kr.
Denna summa ska sedan täcka moms, inköp, övriga kostnader och den lön du vill ta ut för allt arbete.
Steg 2. Hitta bra leverantörer
Allt som egentligen behövs för detta steg är Google, lite sunt förnuft och förmågan att skriva mail. Är man ute efter utländska eller asiatiska leverantörer så kan Alibaba.com vara ett bra första steg. MadeInChina.com är en annan stor sida för samma ändamål.
Här är det väldigt viktigt att kontrollera kvalitén noggrant. I övrigt så använd huvudet och pruta.
Är du intresserad av att sälja kända märken så kontakta dessa företag direkt så pekar de dig i rätt riktning. Det kan också fungera att använda en grossist, tänk då på att söka ordentligt på Google. Många syns inte bland de främsta resultaten och kan vara svåra att hitta.
Om man vill börja snabbt och utan att investera kapital så är drop shipping en härlig affärsmodell. Det innebär helt enkelt att din leverantör sköter leveransen och skickar varorna direkt till slutkund. Att hitta leverantörer som kan göra detta är lite svårare och samtidigt så är det ditt ansvar om din leverantör gör misstag med leveransen. Fördelarna är dock många, i synnerhet om du är en nybörjare som vill komma igång snabbt utan att riskera eget kapital.
Tillvägagångssättet är helt enkelt att kontakta leverantörer, höra om de har någon erfarenhet av just drop shipping eller om de skulle vara öppna för ett sådant samarbete. Tänk på att alltid presentera dig och ditt företag på ett professionellt sätt och förmedla varför det är fördelaktigt för dem att samarbeta med dig. Förvänta dig aldrig att folk ska vara glada för att du hörde av dig (även om de borde det), det är alltid bra att ”sälja” sin idé.
Steg 3. Validera din affärsidé
Innan man lägger ned veckor eller månader av arbete, så kan det vara trevligt att validera sin affärsidé. Du behöver bevisa för dig själv att kunder faktiskt vill ha det du erbjuder.
Hur detta går till rent praktiskt kan variera en hel del beroende på vilken bransch man är i, men låt mig ge ett par exempel.
En teknik är ett sätta upp en test-landningssida. Detta är helt enkelt en säljsida för din produkt, som ser ut precis som att allt är på riktigt. Dina produkter går att ”köpa nu” även om du inte ännu har något avtal med en leverantör. I sista steget av betalningen så möts besökaren av ett error-meddelande att produkten ej finns i lager eller liknande och självklart dras inga pengar.
Anledningen till att man gör detta är för att mäta hur många av besökarna som klickar på ”Köp Nu” och faktiskt försöker göra en betalning. Detta kan du mäta med ett verktyg som heter Google Analytics. Med denna teknik så behöver du spendera lite pengar för att driva trafik till din landningssida, t.ex. på Google AdWords eller facebook-annonser. Det du vinner är en verklig indikation på din konverteringsgrad och om affärsidén är hållbar eller ej.
Fånga upp dina ”köpares” e-poster och meddela när produkten faktiskt är tillgänglig. Denna teknik fungerar bäst för ovanliga produkter eller informationsprodukter (som t.ex. en e-bok).
Om du har riktiga produkter hemma hos dig, så är en annan teknik att pröva intresset via sidor som Tradera, Blocket, Fyndiq eller liknande. Produkter på dessa sidor säljs generellt sett väldigt billigt, så oroa dig inte allt för mycket om priset inte blir så högt.
Målet är alltså att få olika sorts indikationer på vilket resultat du kan förvänta dig, innan du lagt ned något riktigt arbete. I de flesta fall så är det möjligt. Var kreativ!
Steg 4. Bygg din butik
Grattis, du har nu en lovande affärsidé och leveransflödet ordnat. Nu är det dags att faktiskt bygga vår butik.
Min rekommendation för plattform är WooCommerce. Undantaget är om du känner dig bekväm med webbutveckling och planerar att ha en stor butik med väldigt många produkter, då Magento är ett bra alternativ.
WooCommerce är ett tillägg till publiceringsverktyget WordPress vilket är världens populäraste, samt väldigt användarvänligt. Efter att du installerat WordPress (Guide över hur du Installerar WordPress hos FS Data) är det dags att ordna en attraktiv design. Detta gör du enklast genom att köpa ett designtema (40-70 USD). Installationen är enkel och det bör även följa med en guide över hur du gör, samt att temaskaparen ofta erbjuder enklare support.
För att köpa WooCommerce teman, se www.themeforest.net samt http://www.woothemes.com/.
När du köper ett tema så får du även med en installationsguide för detta. Om det skulle köra ihop sig och du inte lyckas få någon hjälp av temats support eller vänner, så går det att anställa folk väldigt billigt och enkelt. Posta ditt jobb på en förmedlingssida så som www.elance.com eller www.odesk.com. Beroende på hur avancerat jobbet är kan du få hjälp från så lite som 10kr/h och uppåt. Det finns arbetare från alla håll och kanter av jorden, men främst från Asien.
Tänk på att sidan ska inge förtroende hos kunderna och vara användarvänlig. Ha med allt som du själv vill se hos en seriös e-handlare, t.ex. företagsuppgifter, köpvillkor, kundomdömen, kreditkortslogotyper och så vidare. Tänk ur kundens perspektiv.
Betalningssystem
Är ditt mål att komma igång snabbt och enkelt för att testa din affärsidé och få lite kött på benen så väljer du PayPal eller Payson som båda har färdiga tillägg till WooCommerce. Det är bara att registrera ett konto, installera det hela med ett par knapptryck och så vips kan vem som helst med ett kort handla av dig.
Att bara erbjuda kortbetalning via dessa leverantörer är långt ifrån optimalt, men det kan som sagt vara en bra start. Vill du göra en större satsning, så undersök alternativ för faktura, direkt banköverföring, kortbetalning och så vidare med företag som exempelvis Klarna (vårt val), DIBS eller Svea Webpay.
Steg 5. Sökmotoroptimering
Detta är ett väldigt viktigt steg och jag uppmuntrar alla som vill göra en seriös satsning inom e-handel att läsa på ordentligt om sökoptimering. SeoMoz är en fantastisk resurs med massor av gratis material som jag kan rekommendera starkt. Denna artikel ska vara snabb, praktisk och effektiv. Således kommer jag inte förklara det bakomliggande tänket utan endast ge er praktiska tips som man vid ett senare tillfälle kan läsa mer om.
On-Page optimering
Det första du gör i samband med uppbyggnaden av din butik är optimering av själva sidan och i hemsidans kod. Detta kallas för on-page optimering.
Det första du behöver göra är att bestämma vilket (eller vilka) sökord som hör till vilken sida. Detta gör vi återigen med hjälp av Google Keyword Tool och vår logik.
Vårt ”huvudsökord” är oftast det viktigaste och hör till startsidan, t.ex. ”kläder” eller ”klädbutik online”. Sedan kommer det antagligen finnas en rad relaterade sökord som kan bilda olika kategorier, exempelvis jackor, byxor, t-shirts och så vidare. Tänk på att hela tiden tänka ur en besökares/kunds perspektiv och göra det så användarvänligt och naturligt som möjligt.
Varje sökord ska endast ha 1 sida tillägnad åt sig. Har du flera sidor som tävlar om en ranking för samma sökord så kallas detta inom branschen för ”keyword cannibalization” och det påverkar dina placeringar negativt.
Så, när du har klart för dig vilka sökord som hör till vilken sida så är det dags att göra optimeringen rent praktiskt.
Permalinks
Inställningar -> Permalänkar -> Välj inställningen ”inläggsnamn” och spara.
Inställningar -> Allmänt -> Välj om din adress ska ha www eller inte. Vilket du väljer spelar i princip ingen roll, det som däremot är viktigt, är att du efter ditt val håller dig till det. Skriv alltid din adress på samma vis i såväl interna länkar, som länkar från andra sidor.
Tillägg -> Lägg till nytt -> Sök efter: ”WordPress SEO By Yoast” -> Installera & aktivera
På varje sida har du nu en ruta där du enkelt kan kontrollera vissa element relaterat till on-page optimering. Du får även ett betyg på hur väloptimerad din sida är. Bry dig inte allt för mycket om detta betyg, på många sidor kommer det vara onaturligt att genomföra alla steg som ”rekommenderas”.
Upptäcker en sökmotor att din sida är onaturlig och endast byggd för att manipulera sökresultaten så kommer du bli straffad för detta.
Sidtitel
Sidtiteln är av stor vikt och ditt/dina sökord bör finnas med i titeln. Det är inte bara det besökare ofta ser i toppen av deras webbläsare, utan det blir även den rubrik som syns i sökresultaten.
Större vikt läggs på sökord som är i början. Om det går, är det därför optimalt att inleda med ditt viktigaste sökord. Gör inte titeln onödigt lång utan håll dig till det nödvändigaste (spamma inte varenda litet sökord du kan komma på)
Vi har strukturen att varje sida har en ”unik sidtitel” + ”- Stilrenaklockor.se”.
Metabeskrivning
Detta är den paragraf som kommer att synas under rubriken bland sökresultaten. Här har du din möjlighet att ”sälja klicket”. Var så unik som möjligt och locka besökarna till att klicka sig in på just din sida. Om du har med sökord här eller inte, spelar egentligen ingen roll för dina rankingar. Dock så är det ofta naturligt och dessutom så markeras de orden i fetstil bland resultaten. För besökaren visar detta snabbt att din sida är relevant, det kan alltså vara en bra idé att inkludera sökord även här.
Övrig optimering
Använd detta verktyg för att få ett betyg på vad du gjort bra och vad du gjort dåligt i din on-page optimering. Tänk på att verktyget endast kan användas 3 gånger per dag, utan att betala för medlemskap.
http://pro.seomoz.org/tools/on-page-keyword-optimization/new
Varje parameter verktyget bedömer har en kort förklaring av vad det innebär. Allt är enkelt att ordna. Skulle något vara oklart så är det bara att Googla eller ställ en fråga till mig via kommentarerna nedan.
Optimering av snabbhet
Detta är helt klart också en viktig del. Det har inverkan på din placering i sökmotorerna men inte minst också för din konvertering. Det är så enkelt som att är din hemsida seg, kommer du att konvertera sämre.
Första steget är att välja ett snabbt och bra webbhotell. FS Data är vårt val och det är vi väldigt nöjda med.
Jag vill vara tydlig med att du inte nödvändigtvis behöver förstå hur dessa tillägg fungerar. Att installera de och dra nytta av fördelarna är väldigt enkelt. Har du begränsad erfarenhet, så sök efter installationsguider eller guider om att förbättra WordPress hastighet.
Optimering av kod – Ta bort onödig kod och kombinera multipla CSS och Javascript filer till ett mindre antal.
Optimering av bilder – komprimera och förminska storleken.
Uttnytja cache & Gzip komprimering
Content Delivery Network
Cloudflare (CDN som även kan göra mer, som optimering av kod & en rad andra smarta funktioner)
För ytterligare optimering av snabbhet, analysera din sida med hjälp av Google’s PageSpeed verktyg.
Off-Page optimering
Off-Page optimering handlar i princip om en enda sak, länkar. Man kan se det som att varje länk din hemsida får, är en röst. Är det många olika sidor som länkar till just dig, visar detta för sökmotorerna att din sida är populär och relevant. Det ger din sida mer auktoritet och högre positioner i sökresultaten.
Alla länkar är dock långt ifrån likvärdiga. En länk från en sida med hög auktoritet, så som en seriös nyhetssida, är värd betydligt mycket mer än en länk från din väns nystartade blogg.
Så, vad kan man göra för att bygga länkar?
- Skapa otroligt bra innehåll på din sida, som folk rent naturligt vill visa för andra och dela med sig av.
- Bygga länkar själv och aktivt söka upp möjligheter att få länkar till din sida.
Obs: undvik automatiserade program, spam, köpta länkar och andra så kallade ”black-hat” metoder. Detta kan påverka din sida negativt och leda till bestraffning eller uteslutning från sökmotorerna.
Det finns massvis av olika metoder att själv bygga länkar på, här är några av de vanligaste:
- Anmäl din sida till svenska länkkataloger. (Bra lista att börja med här)
- Skriv artiklar och posta i seriösa artikelkataloger.
- Skriv gästartiklar (precis som jag gör just nu).
- Samarbeta med bloggare.
- Kontakta eller nätverka med journalister som kan skriva om dig, eller ditt företag.
- Håll ögonen öppna bland leverantörer eller samarbetspartners som du är nöjda med. Du kan t.ex. agera ”case-study” eller vara referens. Stora märken har ibland en sida där de listar alla återförsäljare.
- Undersök konkurrenters länkar, ofta finns det möjlighet för dig att skaffa samma som de redan har (Görs enkelt med t.ex. Open Site Explorer)
- Profiler på sociala nätverk, forum, bokmärkessidor, web 2.0 och så vidare.
Var hela tiden så relevant och naturlig som möjligt. Handlar din sida om kläder så är länkar från modebloggar eller annat relaterat betydligt mycket mer värdefulla än en länk från en hemsida som specifikt skriver om mat och recept.
Var långsiktig och bygg länkar i en konsekvent takt. Om din sida helt plötsligt får 200 länkar på en vecka och det sedan tar helt stopp, så kommer detta antagligen påverka dig negativt. Håll hela tiden en jämn takt.
Steg 6. Dags att hitta kunderna – Marknadsföring!
Förutom sökoptimeringen, som är en typ av marknadsföring, så bör man komplettera detta med marknadsföring i flera olika kanaler. Ditt mål med marknadsföringen är ganska enkelt. Att köpa trafik för en summa som är mindre än den genererade vinsten av denna trafik. Målet är att hitta så köpstark och billig trafik som möjligt genom optimering av annonseringen, samtidigt som du har en butik som konverterar bra.
Marknadsföring kräver generellt sett en budget. Om du är nystartad och inte har möjlighet att spendera (investera) några större belopp så är min rekommendation att du lägger fullt krut på sökoptimeringen samt experimenterar med bloggar samt facebooktävlingar och liknande. Detta är även utmärkta val för de av er som har lite pengar att investera.
Ett annan effektiv metod för internetmarknadsföring är så kallade PPC-annonser (pay per click). Som namnet antyder så betalar du per klick. Detta erbjuds på t.ex. Google, Facebook, LinkedIn med fler.
Oavsett vilken metod du använder dig av så är det otroligt viktigt att mäta din ROI (return on investment). Med hjälp av verktyg som Google analytics så ska du ha koll på exakt hur mycket inkomster marknadsföringen medför, likväl som hur mycket den kostar. På så vis undviker du att kasta pengar i sjön och ser till att endast lägga pengar på det som bevisligen fungerar. Det ger dig även möjligheten att experimentera och klippa bort det som inte fungerar eller skala upp det som faktiskt genererar vinst.
Jag har tyvärr inte möjlighet att gå in mer specifikt på detaljerna i denna artikel, men detta bör förhoppningsvis ha gett en god utgångspunkt. Det finns väldigt mycket bra och gratis information om dessa ämnen på internet, jag uppmuntrar alla som är intresserade att själva söka runt och läsa på ytterligare (med ett kritiskt öga, som vanligt). Glöm dock inte bort att göra!
Lämna gärna en kommentar nedanför och jag finns även här (i mån av tid) för att svara på dina frågor.
Vill du komma i kontakt med mig, så gör du det här eller via Stilrenaklockor.se (I skrivande stund så har jag följt denna strategi till punkt och pricka för att snabbt och enkelt lansera min butik. Efter gott resultat så håller vi dock på med en större satsning och jobbar just nu med en total omdesign, utbyte av produktsortiment och ytterligare förbättring av hela butiken. Läser du detta i efterhand så kan det alltså se mer avancerat ut).
Stort lycka till med din butik! Mvh Carl Fridsjö
Med de orden tackar vi Carl för detta intressanta och lärorika inlägg. Om du har några frågor om detta, lämna gärna en kommentar här nedan. Och om du vill skriva ett inlägg som gästbloggare hos oss, skicka då gärna några rader om det till marknad@fsdata.se.