Nya viktiga åtgärder mot formulärspam

fsdata_hemsideformularVi arbetar fortlöpande för att kunna säkerhetställa och leverera en så hög teknisk kvalitet som möjligt på våra tjänster. I enlighet med detta har vi nyligen genomfört en teknisk förändring för att motverka sk. formulärspam.

Formulärspam innebär att formulär på hemsidor missbrukas för utskick av spam/skräppost, utan att innehavaren av hemsidan är medveten om det. Det sker via formulär som inte är ordentligt uppdaterade/säkra och medför att våra e-postservrar blockeras av spamtjänster runt om i världen.

Mängden formulärspam har ökat dramatiskt den senaste tiden. Vi har under en längre tid kontaktat och försökt hjälpa enskilda kunder med sårbara formulär, men det är inte tillräckligt för att lösa detta.

Därför har vi nu genomfört ytterligare begränsningar av e-postutskick på servernivå.

Den nya begränsningen innebär att e-post som skickas från våra e-postservrar måste ha en legitim avsändare (ett aktivt e-postkonto) hos oss. Merparten av våra kunders formulär hanteras redan på detta sätt, men kunder som inte gör det måste se över sina hemsideformulär.

En alternativ lösning är att använda spamsäkra formulär: Spamsäkert formulär i WordPress

Denna förändring infördes hos oss förra veckan och meddelades på vår driftstatus. Detta eftersom våra e-postservrar inte kunde leverera legitima e-postmeddelanden åt våra kunder pga den stora ökningen av formulärspam. Vi beklagar den korta framförhållningen och hoppas på förståelse.

Om ni har några frågor kring detta, lämna gärna en kommentar nedan eller kontakta vår kundtjänst.

You Might Also Like
18 Comments
 • Pontus Berglund
  says:

  Detta är verkligen en helt bedrövlig lösning. Att ni dessutom räknar med att folk ska gå in och läsa er blogg för att få information om att all mail på ens siter helt plötsligt slutar fungera är helt enkelt oacceptabelt. Detta har kostat mig väldigt mycket. Gör man en sån här ändring så MÅSTE MAN INFORMERA i god tid och verkligen säkerställa att de berörda får en chans att åtgärda innan ni trycker på knappen. Tappade faktiskt allt förtroende för er nu.

 • Lennart Svensson
  says:

  Har lite svårt att greppa vad anledningen till denna åtgärd verkligen är. Som det beskrivs här ovan hanteras skickad e-post från hemsidor av webbservern ifråga. Så är det säkert, men varför skulle då FSdatas e-postservrar blockeras av spamtjänster (om det inte alls är iblandade)?

  En sak till… Har jag fattat rätt att det ska gå att använda ett gmail-konto med WP Mail SMTP?

  • sulo
   says:

   E-post som skickas via hemsidor skickas via våra e-postservrar. Orsaken till begränsningen är att det skickas så mycket spam/skräppost via våra kunders hemsidor (till stor del pga osäkra formulär) att våra e-postservrar blir blockerade av andra e-postservrar runt om i världen. Så e-posten slutar att fungera, både för hemsidor och för traditionell e-postanvändning (med ett e-postprogram eller webbmail).

   Med denna begränsning har spamblockeringarna hos andra e-postservrar upphört. Nu kommer e-posten fram bättre, både för hemsidor och för traditionell e-postanvändning.

   Du har förstått det helt rätt med WP Mail SMTP. Det går alldeles utmärkt att kombinera detta tillägg med ett Gmail-konto. Eller med ett e-postkonto hos oss då, givetvis.

   • Lennart Svensson
    says:

    Testade att installera WP Mail SMTP med de uppgifter som FSdata rekommenderar här (https://fsdata.se/manualer/hemsida/wordpress/spamsakert-formular-wordpress/ ), men får timeout…

    The SMTP debugging output is shown below:

    2016-11-19 13:58:18 Connection: opening to smpt.fsdata.se:587, timeout=300, options=array (
    )
    2016-11-19 13:59:21 SMTP ERROR: Failed to connect to server: Connection timed out (110)
    2016-11-19 13:59:21 SMTP connect() failed. https://github.com/PHPMailer/PHPMailer/wiki/Troubleshooting

    Jag har angett ett mailkonto som finns hos Er, men det funkar inte.

    F.ö. ser jag att lösenordet sparas i klartext i detta tillägg, vilket är mindre bra. Ni kan inte rekommendera någon säkrare lösning?

     • Lennart Svensson
      says:

      Det funkar inte ändå… Det går bra att skicka testmail (inifrån pluggen), men försöker jag från formulär på hemsidan händer det ingenting. Några idéer?

     • Lennart Svensson
      says:

      Frågan ligger redan hos dem, men de verkar inte heller ha något svar. Ledsen om det upplevs att jag korspostar, men det här problemet är så allvarligt att det kräver en omedelbar lösning.

     • Lennart Svensson
      says:

      Fortfarande ingen som helst respons från supporten (inget vidare betyg för den avdelningen).

      Sulo! Du råkar inte ha tips på något bättre tillägg än WP mail SMTP, alltså något som inte sparar lösenord i klartext… Och som oxå fungerar förstås?

     • sulo
      says:

      Jag får be om ursäkt för dröjsmålet från vår support. Ska be dem kolla på ditt ärende så snart som möjligt. Jag har enbart använt WP Mail SMTP som tillägg för detta och det har fungerat alldeles utmärkt för flera olika webbplatser hos FS Data. Så jag har inget tips på alternativt tillägg.

 • sulo
  says:

  WP Mail SMTP fungerar med Google Apps. Jag kör denna kombination på flera WordPress-webbplatser hos FS Data. Det är bara att ange nödvändiga SMTP-uppgifter från Google under inställningarna för detta tillägg.

Lämna ett svar