WordPress 4.5 har släppts – detta är nytt!

WordPress 4.5 nyheterWordPress 4.5 har precis släppts och är, som vanligt, tillgänglig via en enkel uppdatering i WordPress administrationsgränssnitt (wp-admin). Vi har givetvis testat denna nya version av världens största hemsidelösning under en tid och kan rapportera att det fungerar felfritt med våra webbhotellspaket.

WordPress 4.5 är ett resultat av över 4 månaders arbete av hundratals (frivilliga) utvecklare över hela världen. Denna version innehåller flera intressanta nyheter som vi redovisar här nedan.

– Responsiv förhandsgranskning av teman

Den mest märkbara nyheten i WordPress 4.5 är möjligheten att enkelt kunna förhandsgranska ett tema med olika skärmstorlekar via WordPress anpassningssida för teman. För detta har tre nya knappar tillkommit längst ner i temahanteringen, där man enkelt väljer en skärmstorlek (dator, surfplatta och mobiltelefon).

Temahanteringen har överlag snabbats upp, bl a genom att införa möjlighet till selektiv omladdning av vissa element. Det är något som temautvecklare kan dra nytta av för att snabbare visa vad som sker om man t ex ändrar en widget, färger eller andra inställningar.

– Bättre optimerade (och lite snabbare) bilder

När man laddar upp en bild i WordPress så optimeras den, eller minskas ner i storlek, med kvalitetsnivå 90 (ju lägre kvalitet, desto mindre bild). Det är något som skett sedan WordPress version 2.5, som släpptes 2008. Med WordPress 4.5 optimeras dock bilder som laddas upp i WordPress med kvalitetsnivå 82.

Denna förändring är knappt märkbar för vanliga användare, men innebär en genomsnittlig storleksförminskning om 25 % för alla (nya) bilder som laddas upp. Det är en liten detalj som kan göra en stor skillnad på Internet. Om man vill ha en riktigt snabb hemsida så kan vi oavsett rekommendera ytterligare optimering, i enlighet med vår ”Guide till en snabbare WordPress-sida”.

Funktionen för att ladda upp bilder i WordPress har även blivit snabbare, vilket är fördelaktigt för användare med många stora bilder.

– Enklare logotyphantering

Förutsatt att det tema man använder inkluderar stöd för det (vilket innebär två nya rader med kod) så kan man nu hantera logotypen för sin hemsida direkt via WordPress anpassningssida för teman. Bland WordPress egna standardteman har Twenty Fifteen och Twenty Sixteen fått stöd för detta. Teman med stöd för logotyper har vanligtvis en separat sida för det, med denna nya integration blir detta ännu enklare och mer standardiserat.

Logotypen hanteras i temahanteringen under ”Utseende” > ”Anpassa” och ”Webbplatsens identitet”. Om temat ifråga inte har stöd för denna nya funktion så visas dock inget alternativ för logotyp där.

– Logga in med en e-postadress

Att komma ihåg en e-postadress är vanligtvis enklare än att komma ihåg ett användarnamn. Det är därför glädjande att det fr o m WordPress 4.5 är möjligt att logga in med sin e-postadress istället för sitt användarnamn. Att det inte varit möjligt tidigare är lite konstigt, men det är något många har möjliggjort med ett separat tillägg (inklusive undertecknad).

– Förbättringar i redigeraren

Redigeraren för inlägg och sidor har även fått några mindre förbättringar. Om man använder det visuella läget och infogar en länk så får man inte längre upp en blockerande ruta (för inmatning av länkadress). Snabbkoder har även introducerats för formatterad text, som används t ex genom att man inleder och avslutar italic, bold eller code med en accent ”`”.

WordPress 4.5 förbättrad redigerare

– Övrigt

WordPress 4.5 innehåller även ett flertal buggfixar och uppdateringar av programbibliotek (bl a jQuery och Underscore). Det är inga stora ändringar men ändå saker som är viktiga för att fortsatt hålla WordPress så snabbt och säkert som möjligt. WordPress 4.5 är givetvis även översatt till svenska av våra vänner på WordPress Sverige.

Överlag känns WordPress 4.5 som en väldigt stabil ny version av WordPress. Det är inga stora nyheter, utan små förändringar som ändå kan ge en stor effekt (särskilt med den nya bildoptimeringen). Det enda vi saknar är vidareutvecklingen av WordPress REST API från version 4.4. Men det ser vi fram emot att få ta del av här framöver.

Vad tycker du om WordPress 4.5? Är det någon särskild nyhet som du gillar lite extra? Lämna gärna en kommentar här nedan.

You Might Also Like