Häv en blockerad/hackad hemsida

Det händer allt mer ofta att hemsidor hackas, hamnar i säkerhetsfilter och blir blockerade. Om en hemsida hamnar i ett filter så får nämligen besökare till hemsidan en varning i sin webbläsare, då hemsidan kan vara skadlig för besökare. I regel brukar man då inte kunna surfa vidare på hemsidan. Dessutom kan även sökresultatet för hemsidan ifråga påverkas negativt.

fsdata_blockerad_hemsida

Det enda man som hemsideägare kan göra i sådana här fall, det är att rensa sin hemsida på den skadliga koden. Hur man går tillväga varierar beroende på hur hemsidan har blivit hackad. Om man är kund till oss så kan i regel vår kundtjänst återställa en tidigare (ohackad) version av hemsidan, som man sedan kan säkerställa på egen hand (det innebär oftast att man uppdaterar WordPress och/eller dess teman/tillägg).

– Men sen då? Hur häver man en blockering av en tidigare hackad hemsida?

När en hemsida har blivit återställd och säker igen så kan det ta ett tag för dessa säkerhetsfilter att släppa blockeringen. Det bästa sätt att skynda på detta är att använda Google Search Console (tidigare Webmaster Tools). Search Console kräver att man har ett Google-konto samt att man bekräftar att man äger hemsidan ifråga (i deras webbgränssnitt).

Logga in i Google Search Console. För den hackade hemsidan, klicka på länken ”Kontrollera egendomens status” samt ”Har skadlig programvara hittats?”.

fsdata_search_console_1

Här kan du nu se vilken/vilka sidor som tidigare har varit hackade. Bocka i rutan ”Jag har åtgärdat problemen” och klicka på ”Begär en granskning”.

fsdata_search_console_2

Nu får du beskriva vad du har gjort för att åtgärda den hackade hemsidan. Skriv något kort här bara och klicka på ”Begär en granskning”.

fsdata_search_console_3

Därefter visas texten ”Begäran har skickats. Kom tillbaka senare.” högst upp på sidan. Då kan det ta upp till ett dygn innan Google har kontrollerat hemsidan och den tidigare blockeringen hävs i deras säkerhetsfilter.

Googles filter används av många andra leverantörer, t ex för olika brandväggar och liknande. Om man får bort blockeringen här så försvinner den på flera andra platser likaså.

Har du några frågor eller funderingar kring detta? Lämna gärna en kommentar här nedan!

Ps, det är INTE vår hemsida som har blivit hackad i exemplet ovan. Det var en kund till oss vars hemsida blev hackad, med en temporär adress kopplad till fsdata.se. Detta kan man undvika genom att uppdatera sin hemsida ordentligt.

You Might Also Like