Veckans domänsnackis: sd.se

Stiftelsen för Internetinfrastruktur, .SE, har sedan en tid tillbaka auktionerat ut tidigare spärrade .se domäner hos Tradera. Detta är domännamn som tidigare varit omöjliga att registrera pga .SE:s regelverk. Det rör sig om totalt 349 st .se domäner, såsom tv.se, pr.se, spanien.se och thailand.se.

Många av dessa domännamn är attraktiva och har uppbringat höga slutbud. Däribland märks främst tv.se, som gick för 2 180 500 kr. Det gäller att ha en stor plånbok och/eller bra auktionsverktyg för att ha en chans till dessa .se domäner.

Denna vecka har dock alla domänauktioner kommit i skymundan för en auktion: sd.se

Domännamnet sd.seDomännamnet sd.se är sannolikt intressant för det nationalistiskt politiska partiet Sverigedemokraterna (SD). Det har många reagerat över, varav en Fredrik Davidsson har gått så långt att han startat en insamling för att kunna buda hem domänen sd.se.

Denna insamling har uppmärksammats bl a av Dagens Nyheter, TV4:s Nyhetsmorgon och Sydsvenskan. Fredriks insamling har numera även fått stöd av den antirasistiska organisationen Inte rasist, men… (IRM).

Över 500 personer har bidragit till insamlingen, som i skrivande stund snart är uppe i 100 000 kr. Det finns en god chans att Fredrik lyckas med sin insamling och kan buda hem domännamnet sd.se.

Men innebär det att domänen är ”skyddad” från Sverigedemokraterna? Det är inte alls säkert.

Om någon har registrerat en .se domän som man själv anser sig ha rätt till så kan man överklaga detta, via något som .SE kallar för Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF). Då prövas din (Sökanden) rättighet till namnet gentemot innehavaren, enligt följande kriterier:

  • Sökanden måste ha en rättighet (till exempel varumärke eller firma) med giltighet i Sverige.
  • Innehavaren av domännamnet ska ha handlat i ond tro när han eller hon registrerade eller använde domännamnet.
  • Innehavaren ska inte heller ha en rätt eller ett berättigat intresse till domännamnet.

Nu har .SE inte uttalat sig specifikt om denna situation, men Fredrik och IRM har motiverat sin önskade domänregistrering med uttryck som ”… det skulle vara en nagel i ögat på Sverigedemokraterna” och ”… det är en förkortning för Sverigedemokraterna”.

Det pekar rätt tydligt på en registrering i ”ond tro”.

Om SD inte lyckas med en ATF för sd.se så kan detta även gå upp i en vanlig domstol. Sverigedemokraterna har tidigare agerat hårt mot innehavare av domännamn som liknar deras namn. Domänen sverigedemokraterna.de ägdes tidigare av en privatperson, men SD registrerade ”Sverigedemokraterna” som ett/flera tyska varumärken och ”vann” då det domännamnet.

Oavsett vad så kommer det bli intressant att följa utvecklingen av denna auktion och insamling. Än så länge är det ledande budet på sd.se uppe i 140 000 kr, men det lär öka rätt kraftigt till dess att auktionen tar slut om knappt 5 dagar. Sedan är det givetvis fullt möjligt att någon helt annan budar hem domännamnet sd.se.

Vi vill avslutningsvis notera att FS Data är partipolitiskt oberoende. Och att vi bara säljer billiga .se domäner.

You Might Also Like