Full fart på FS Data under 2014

Då var vi framme vid ett nytt år, 2015, med nya utmaningar och möjligheter inför oss. 2014 var ett händelserikt, intensivt och – för det mesta – väldigt roligt år för oss. FS Data har utvecklats och växt starkt under 2014 vad gäller kunder, återförsäljare och medarbetare.

Men innan vi slänger ut det gamla och tar in det nya året så vill vi kort (nåja) sammanfatta 2014. Det är så lätt annars att man blir fartblind när man är mitt ”uppe” i det hela. Så detta inlägg är skrivet lika mycket för våra kunder och besökare som för oss själva. 🙂

Gott nytt år från FS Data

– FS Data 2014, en liten sammanfattning

Vi sparkade igång 2014 med att både sponsra Sveriges 100 bästa sajter hos Internetworld, där vi kuppade in vår kund Skyltat.se som årets humorsajt, samt att förse Open Street Map med serverplats hos oss. Även våra återförsäljare fick en extra knuff av en särskild återförsäljarbonus i januari.

Under 2014 har vi ytterligare fördjupat kontakten med våra återförsäljare, både med besök hos flera av dem runt om i Sverige, samt med utrymme i vår blogg. Om du inte har gjort det tidigare, läs då gärna våra intervjuer med Animero, Plucera och Betrakta.

ModSecurityVi arbetar ständigt för att erbjuda våra kunder så säkra tjänster som möjligt. I februari tog vi detta ytterligare ett steg framåt genom att installera och aktivera säkerhetstillägget ModSecurity på alla våra Linuxbaserade webbservrar. Sedan dess har ModSecurity stoppat miljontals attacker mot våra kunders hemsidor.

Att allt fler väljer säker (och svensk) e-post var något vi berättade om, efter en rapport från .SE. Det var en tydlig bekräftelse på en trend som vi har sett under tid, där allt fler användare väljer bort de kostnadsfria (oftast amerikanska) e-posttjänsterna till förmån för en svensk e-postleverantör.

Säkerhetsfrågan återkom vi till flera gånger under 2014.

I mars uppdagades ett säkerhetshål i GnuTLS (SSL) och kort därefter dök Heartbleed upp. I båda dessa fall (och andra, mindre uppmärksammade sådana) såg vi till att snabbt uppdatera och säkerställa vår tekniska miljö för att undvika sårbarheter.

Vi har som bekant månadsvis återkommande servicefönster hos oss, där säkerhetsuppdateringar och nya/förbättrade funktioner tillkommer hos oss. På detta sätt var vi bl a först ut med PHP 5.5, vilket vi tydligt visade nyttan med när vi jämförde PHP 5.3, 5.4 och 5.5 (till stor fördel för PHP 5.5).

Exchange 2013I april lanserade vi framtidens e-post, med Microsoft Exchange 2013. Först ut med denna kraftigt förbättrade e-postplattform var våra nya kunder, men vi har fortlöpande här under höst/vinter migrerat befintliga kunder till Exchange 2013. Nu har i princip alla våra kunder tillgång till marknadens bästa e-posttjänst.

WordPress fick givetvis mycket kärlek av oss under året som gick. Förutom att presentera varje ny version så hade vi flera ingående artiklar och test, såsom vår jämförelse av cachetilläggen WP Super Cache och W3 Total Cache (med WooCommerce) i april.

I maj lanserade vi en enkel installation av WordPress i kontrollpanelen för våra webbhotellskunder. Vi var inte först ut med det, men vi var (och är oss veterligen fortfarande) ensamma om att göra det med en optimerad servermiljö och automatiska uppdateringar.

WordPress är därmed både snabbare och säkrare för våra kunder.

EU-val 2014Ett annat roligt minne från maj, det var EU-valet. Vi tänkte nämligen att det skulle vara en bra id´e att försöka öka valdeltagandet där. Så vi gav bort en .eu domän till alla som röstade (och skickade oss ett bildbevis). Det resulterade flera hundra nya .eu domäner (och röster därtill). Riktigt skoj det!

Under sommaren brukar det vara rätt så lugnt i vår bransch. Av en, för oss outgrundlig anledning, föredrar folk att vara ute i det fina vädret istället för att sitta inne framför sina datorer. Så vi belönade de som satt inne. Ju sämre väder det var, desto bättre rabatt på våra webbhotellpaket.

I juni lanserade vi en extern driftstatussida, som fungerar även om allt är nere hos oss. Vi upplevde väldigt allvarliga överbelastningsattacker (DDoS-attacker) vid denna tid och våra tekniker arbetade dygnet runt med bl a en ny nätverkslösning samt ett byte av nätverksleverantör.

De tekniska insatserna med vårt nätverk i somras gav resultat. Vårt nätverk har både varit snabbare och mer stabilt här under höst/vinter. Vi utsätts fortfarande, precis som våra branschkollegor, för stora DDoS-attacker men det har blivit bättre nu. Detta är alltjämt ett område som vi fortsätter förbättra.

En annan förbättring på FS Data, som inte har varit direkt synlig för våra kunder, var etableringen av ett kontor i Stockholm. Men vi har givetvis inte släppt Skåne för det. I juli sponsrade vi glatt knytkonferensen Geekcamp i augusti, som gick av stapeln knappt 30 min från vårt huvudkontor i Helsingborg.

I augusti redde vi även ut begreppen kring Google, SSL och SEO samt tipsade både om hur man kan surfa anonymt med Tor och hur man slutar spåra sina användare (åt andra företag). Viktiga inlägg i en tid av ökad övervakning och kontroll av nätet.

Billigast domännamn hos FS DataMed hösten i antågande sänkte vi registreringsavgiften för ett stort antal domäner till 45 kr + moms. Vi införde även en lägsta pris-garanti på domännamn. Domäner är helt enkelt billigast hos FS Data, varje dag året om.

FS Data är dock mer än bara domännamn.

Det gav vi exempel på när vi visade hur man enkelt kan snabba upp WordPress med CDN (ett innehållsnätverk). Med ett CDN får man en blixtsnabb hemsida – oavsett var ens besökare befinner sig – för bara några kronor extra i månaden.

Två andra tunga nyheter i september var WordPress 4.0 (den första nya huvudversionen av WordPress på 4 år) och WooCommerce 2.2 (med ett fullständigt API/programmeringsgränssnitt).

I oktober intervjuade vi vår kund Sven, som är mannen bakom Sveriges förmodligen äldsta blogg, Sven Tycker. Sven har fortsatt publicera sina dagliga åsikter och är (i skrivande stund) uppe i 6 445 inlägg. Imponerande!

Vi bloggade även om hur man kan städa sin hemsida, med konkreta tips för det, samt uppgraderade våra dedikerade servertjänster. Det var en uppskattad uppgradering inför julruschen hos våra e-handelskunder.

Vi fortsatte på temat e-handel även i november. En framgångsrik e-handel beror till stor del på prestanda och mobilitet. Sedan skadar det t ex inte att säkerställa sin e-handel med SSL. Vi visade därför hur man enkelt kan säkerställa WordPress med SSL hos oss.

Julen kom extra tidigt till alla webbutvecklare, när Mozilla släppte sin utvecklarversion av Firefox: Firefox DE. Vi testade Firefox Developer Edition och gav den två tummar upp.

Vi avrundade sedan 2014 med att lansera en ny toppdomän varje dag mellan den 1-24 december i vår unika julkalender. Från .xyz till .christmas – de nya toppdomänerna togs emot med öppna armar av våra kunder.

Vi ser fram emot att få utveckla de nya toppdomänerna under 2015.

Under årets sista dagar hann vi även med att visa ett helt nytt tillägg som möjliggör versionshantering i WordPress samt ge tips om ett smartare sätt att stoppa formulärsspam (utan krånglig captcha).

– FS Data 2014, enbart tack vare er!

2014 var ett intensivt och givande år. Det hade både sina toppar och dalar. Vi har arbetat hårt för att både erbjuda så bra tjänster som möjligt samt se till att informera våra kunder så tydligt vi kan om/när störningar har uppstått. Det är något vi kommer fortsätta satsa hårt på här under 2015.

Vår främsta målsättning är fortsatt att leverera så snabba, stabila och säkra tjänster som möjligt.

Vi vill avslutningsvis tacka er – våra kära kunder och återförsäljare – för det år som har gått. Inget av detta hade varit möjligt utan ert stöd. Vi hoppas och ser fram emot att få ha fortsatt kontakt och ett bra samarbete med er även under 2015.

Om ni har några önskemål inför 2015, lämna då gärna en kommentar här nedan. Vi är ändå här tack vare er.

You Might Also Like