WordPress med versionshantering

Vi erbjuder stöd för versionshantering i våra webbhotellspaket. Hemsidor och applikationer som hanteras inom ett versionshanteringssystem kan uppdateras enormt smidigt. Alla uppdateringar sparas, med information om vad och vem som har utfört en ändring. Det är även enkelt att backa från uppdateringar, t ex vid fel och buggar.

Saab 99 TurboVersionshantering är för hemsidor vad turbon var för bilar en gång i tiden.

Men på samma sätt som den stora massan inte förstod sig på Saab så har versionshanteringen inte så många användare ändå. Versionshantering, såsom den fungerar idag, kräver nämligen vissa administrativa kunskaper. Man behöver sätta upp och hantera sitt versionsarkiv, många gånger med manuella kommandon (även om grafiska gränssnitt finns att tillgå).

Världens mest populära system för hemsidor, WordPress, har till viss del stöd för versionshantering. I WordPress kan man nämligen se och återställa tidigare versioner av sidor och inlägg. Men det är allt. Det går inte att, på ett tillräckligt enkelt sätt, arbeta med WordPress i ett versionshanteringssystem.

Fram tills nu.

För ungefär ett halvår sedan lanserades en finansieringskampanj för ett nytt WordPress-tillägg: VersionPress.

VersionPressVersionPress installeras som ett vanligt WordPress-tillägg och sparar alla förändringar i WordPress. Har du installerat eller uppdaterat ett tillägg som fick din WordPress-sida att krascha? Har du gjort en ändring i ett tema som fick din hemsida att sluta fungera?

VersionPress sparar och kan återställa allt.

Nu blev inte VersionPress finanserat via sin kampanj, men de har trots detta gått vidare med utvecklingen av sitt tillägg. Efter att ha lanserat ett flertal alfa-versioner av tillägget så släppte de lite tidigare denna vecka en första beta-version. Vi på FS Data, som är glada WordPress-entusiaster, har givetvis finansierat och testat VersionPress.

– VersionPress, så funkar det.

Det viktigaste först: VersionPress är inte redo för produktion än. Det är ett tillägg som innehåller många buggar och fel. Om du använder VersionPress på en WordPress-sida så riskerar du (än så länge) att förlora allt innehåll på sidan. Vi skojar inte, vi har behövt installera om våra testsidor många gånger.

VersionPress installeras som ett vanligt tillägg. Men det kräver att man har versionshanteringssystemet Git på webbservern (vilket är fallet hos oss). När man sätter igång med VersionPress så indexeras hela webbplatsen och alla framtida ändringar sparas och kan återställas via Git (genom WordPress eget gränssnitt).

Här är huvudsidan för VersionPress:

Versionshantering med VersionPress i WordPress

Nu testar vi att installera och aktivera WordPress-tillägget Jetpack. Men så kommer vi på att det inte är så bra, då Jetpack får vår hemsida att bli onödigt långsam (vilket faktiskt är sant).

Versionshantering med VersionPress i WordPress

Så vi återställer hela vår WordPress-sida till det läge som det hade innan Jetpack, genom att klicka på ”Roll back to this” för ändringen innan installationen av Jetpack.

Versionshantering med VersionPress i WordPress

Nu är Jetpack borttaget, tillsammans med alla ändringar därefter.

Det är likaså möjligt att enbart ångra vissa ändringar. För att göra det, klicka bara på ”Undo this” för en enskild ändring. Vi testar med att ångra publiceringen av ”Ett testinlägg” för 2 dagar sedan. Om vi sedan klickar på ”Inlägg” (eller ”Posts” i detta exempel) så är inlägget borttaget.

Versionshantering med VersionPress i WordPress

Övriga ändringar som har skett därefter kvarstår dock. Det kan vi t ex se i mediabiblioteket, där bilden som vi laddade upp till inlägget ifråga fortfarande finns kvar.

Versionshantering med VersionPress i WordPress

Rätt så imponerande va? 🙂

– VersionPress, här framöver.

Den officiella målsättningen är att den första ”skarpa” versionen av VersionPress ska vara klar innan årets slut. Huruvida det blir så, det får vi se. Det beror väldigt mycket på hur betatesterna går.

Vi väldigt glada över detta tillägg och är därför aktivt involverade i betatestet och rapporterar de fel vi hittar till utvecklarna. Om möjligt så kommer vi även bidra med en svensk översättning.

Vår målsättning är att VersionPress ska fungera med WordPress i våra webbhotellspaket.

Vi kommer att hålla er fortsatt uppdaterade om VersionPress här i vår blogg. Om ni har några frågor om detta, lämna då gärna en kommentar här.

You Might Also Like