Sveriges äldsta blogg, en intervju

Världens första personliga blogg brukar anses vara Justin Hall’s hemsida (från januari 1994). Uttrycket ”weblog”, som senare förkortades ”blog”, myntades dock först 1997. Samma år startade även Sveriges äldsta blogg.

Det var den 4:e april 1997 som Sven Ohlsson startade sin blogg ”Sven Tycker”. Sedan dess har han skrivit ett nytt inlägg nästan varje dag. Det gör ”Sven Tycker” till Sveriges äldsta aktiva blogg. Givetvis hanteras hans hemsida och blogg, sedan 2002, av ett av Sveriges äldsta webbhotell.

Att blogga dagligen i över 17 1/2 år (6 412 dagar) är en enormt imponerande bedrift. Hur lyckas man med det? Hur orkar man med? Vi beslutade oss för att intervjua Sven.

Sven Tycker

– Hej Sven! Vem är du och vad bloggar du främst om?

Jag är en 62-årig åstorpare med ett stort intresse för vad som händer i vår värld. Både lokalt och internationellt. Och det är främst detta jag skriver om. Aktuella händelser där jag får en chans att helt fritt, utan att någon redigerar eller refuserar mig, kan tycka precis vad jag vill. Och det är riktigt kul att själv läsa 10 år senare vad jag tyckte var viktigt och vad jag tyckte då.

– Du har bloggat i princip dagligen sedan 1997. Hur får du inspiration till dina inlägg?

Det mesta som skrivs har ju en politisk ton. Och jag har alltid varit politiskt intresserad, något som jag ärvt från min mamma och ännu tidigare morfar. Och samtidigt är jag läsoman, och läser egentligen alldeles för många tidningar – helst på papper. Och det är här jag hittar inspiration och idéer till det mesta jag skriver.

Sven Ohlsson– Har du något personligt favoritinlägg i din blogg? Varför?

Mest komiskt är väl det faktum att ”Carola Häggkvist naken” fortfarande ligger i topp bland sökningar som hänvisas till min blogg. Det började för mååånga år sedan med att jag kommenterade Carola med något och samtidigt samma dag skrev något om ”den nakna sanningen”. Det tog inte många dagar förrän mängder med snuskhumrar hänvisades till Sven Tycker. En tid senare år 2006 kommenterade jag detta faktum under just rubriken ”Carola Häggkvist naken”. Effekten blev ännu fler besökare. Och fortfarande många år senare trillar dom in, besvikna läsare gissar jag.

– Vad använder du för verktyg, eller program, till din blogg?

Bloggen skrevs i en ren texteditor (TextPad) och har gjorts så ända sedan början 1997. Då började jag för att lära mig skapa en hemsida. Jag höll på med kortvågslyssning (DX-ing) och hade en mängd material som jag skrev för Förbundets tidning som jag ville lägga ut. Och för att lära mig skapades Sven Tycker. Dagbok på nätet fanns det något som hette då. Blogg var väl inte uppfunnet. Och sedan har det fortsatt. Och jag vill fortsätta att ha ett nostalgiskt utseende på bloggen. Det ska se 1990-talet ut.

– Har du funderat på att gå över till ett publiceringsverktyg, såsom WordPress?

Jag ska erkänna att texten även läggs ut på WordPress.com. Från början hade jag tänkt lite olika innehåll. Men så har det inte blivit.

– Hur tycker du det fungerar med bloggen hos FS Data? Är det något du saknar hos oss?

För mig fungerar det utmärkt. Jag har inga problem. Och de få gånger jag haft något form av problem har er kundtjänst hjälpt mig på ett bra sätt.

Med det tackar vi Sven och önskar honom stor lycka till med sin blogg. Vi hoppas kunna få fortsätta läsa ”Sven Tycker” i minst 17 1/2 år här framöver!

You Might Also Like