WP Super Cache vs. W3 Total Cache

WP Super Cache vs W3 Total CacheVilket cache-tillägg är bäst för WordPress – WP Super Cache (WPSC) eller W3 Total Cache (W3TC)? Det är en fråga som delar lägret för WordPress-användare över hela världen. Det är WordPress-gemenskapens motsvarighet till Linux vs. Windows, Mac vs. PC, iPhone vs. Android osv.

Det är ingen hemlighet att undertecknad föredrar WPSC. Det är det cache-tillägg som vi har skrivit mest om här i vår blogg, bl a i vår tidigare guide till en snabbare WordPress-sida.

Men som med alla frågor så gäller det att ha ett öppet sinne för att hitta rätt svar.

Vi har därför installerat, konfigurerat och ingående testat både WPSC och W3TC. Tilläggen installerades på två olika webbplatser, med identiskt innehåll, hanterade av samma webbserver hos oss. Webbplatserna är konfigurerade på exakt samma sätt som när vi visade varför man ska köra PHP 5.5 (WordPress + WooCommerce).

Med andra ord är detta även en guide till hur man bäst optimerar WooCommerce på ett webbhotell. Två flugor i ett test. Men innan vi går in på testet så vill vi kort förklara hur dessa cache-tillägg fungerar.

WPSC vs. W3TC – introduktion

WP Super Cache

WPSC är ett av de äldsta och mest utvecklade cache-tilläggen för WordPress. Upphovsman till detta tillägg är Donncha Ó Caoimh, som numera arbetar för Automattic (företaget bakom WordPress). WPSC har laddats ner mer än 5 miljoner gånger från WordPress tilläggsdatabas.

WPSC är ett renodlat cache-tillägg, på så sätt att det fokuserar på att hantera statiska filer. Det har i sitt grundutförande inte lika många funktioner som W3TC.

W3 Total Cache

W3TC är ett yngre och mer modernt cache-tillägg och dess upphovsman heter Frederick Townes. W3TC har laddats ner mer än 3 miljoner gånger från WordPress tilläggsdatabas.

W3TC är mer än bara ett cache-tillägg. Förutom att hantera statistika filer så ingår även funktioner för minifiering av HTML, CSS och JS samt möjlighet att hantera sk. serverheaders (data som berättar för webbläsare hur en webbplats fungerar). W3TC är en mer heltäckande lösning än WPSC.

Med det förklarat, nu är det dags att installera och konfigurera dessa cache-tillägg.

WPSC vs. W3TC – konfiguration

Konfiguration av WP Super Cache + extra tillägg

WP Super Cache är installerat och konfigurerat enligt vår tidigare guide till en snabbare WordPress-sida. Det innebär att några extra tillägg är installerade, för att matcha de funktioner som ingår i W3TC. Av samma orsak har även några justeringar skett.

I .htaccess-filen har följande rad lagts till:

FileETag None

Sedan ersattes tillägget JS & CSS Script Optimizer med tillägget MnCombine. Båda tillägg gör nästan samma sak (optimerar CSS/JS), men MnCombine är ett mer stabilt tillägg (JS & CSS Script Optimizer kraschade WooCommerce).

MnCombine konfigureras under ”Tillägg” > ”Asset Combine” med alternativen ”Google Closure”, ”Compress CSS, Yes”, ”Mode, Production”, ”Force Combine, In the footer”. Under flikarna ”Javascript” och ”CSS” valde vi enbart att komprimera alla filer.

Konfiguration av W3 Total Cache

W3 Total Cache är installerat och konfigurerat enligt, mig veterligen, bästa praxis. Alternativen nedan är valda, utöver de inställningar som ingår från början. Konfigurationen av W3TC är rätt så omfattande, då alla funktioner ingår redan från början i detta tillägg.

Under ”General Settings” är följande alternativ aktiverade/valda:

Page cache, Enable. Page cache method, Disk: Enhanced.
Minify, Enable. Välj Auto.
Database Cache, Enable. Database Cache Method, Disk.
Object Cache, Enable. Object Cache Method, Disk.

Under ”Page Cache” är följande alternativ aktiverade/valda:

Cache front page, Cache feeds: …, Cache requests only for …, Don’t cache pages for logged in users
Cache Preload, Automatically prime the page cache

Under ”Minify” är följande alternativ aktiverade/valda:

General, Disable minify for logged in users
HTML minify settings, Enable. Inline CSS minification, Inline JS minification, Line break removal.
HTML & XML, Ignored comment stems: mfunc
JS minify settings, Enable. Embed type, ”defer”, Preserved comment removal
CSS minify settings, Enable. Preserved comment removal, Line break removal.

Under ”Database Cache” är följande alternativ aktiverade/valda:

Ignored query stems, _wc_session_

Under ”Browser Cache” är följande alternativ aktiverade/valda:

General, Set Last-Modified header, Set expires header, Set cache control header, Set entity tag (eTag), Set W3 Total Cache header, Enable HTTP (gzip) compression

Om du har några förslag till ändringar i ovanstående konfigurationer, både av WPSC och W3TC, lämna då gärna en kommentar till detta inlägg.

– Övrig (gemensam) optimering

Förutom ovanstående cache/optimeringsinställningar så har vi även optimerat bilderna på våra webbplatser med hjälp av tillägget EWWW Image Optimizer samt Mac-programmet ImageOptim. Bilderna är så optimerade de bara kan vara och båda webbplatserna har exakt samma bilder.

Båda webbplatser testades även ingående, så att funktionaliteten i WordPress och WooCommerce skulle bestå. Cache kan vara lite klurigt när man har en e-handelssida, men med ovanstående konfigurationer fungerade båda webbplatser fullt ut.

WPSC vs. W3TC – testresultat

Båda dessa webbplatser testades upprepade gånger med GTMetrix, Pingdom Website Speed Test, WebPageTest och Google PageSpeed Insights. Dessa tjänster testar webbplatser på lite olika sätt, men överlag så var de överens i sina bedömningar och betyg.

Då vi föredrar och främst använder GTMetrix så är det resultatet från den tjänsten som redovisas här.

Här är resultatet för optimeringen med WP Super Cache:

WP Super Cache, testresultat

Här är resultatet för optimeringen med W3 Total Cache:

W3 Total Cache, testresultat

Båda webbplatserna blev avsevärt snabbare med dessa cachetillägg, men det går inte att säga att det ena tillägget var snabbare än det andra. Det som främst skiljer tilläggen åt är hur de optimerar HTML/CSS/JavaScript.

WPSC med Autoptimize och MnCombine är bättre på denna optimering än W3TC och Minify. WPSC-lösningen genererar nämligen färre filer att ladda ner (via webbläsaren). Det var extra tydligt i Google PageSpeed Insights, som även testar webbplatser för mobila besökare.

Mobilt test, WPSC
Mobilt test, WP Super Cache
Mobilt test, W3TC
Mobilt test, W3 Total Cache

Att det mobila testet ändå gav ett så (relativt) lågt resultat för båda dessa webbplatser beror främst på att temat för webbplatserna bäddar in externa typsnitt (från Google), som orsakar viss fördröjning. Det går att optimera bort, men det fick kvarstå i detta test.

WPSC vs. W3TC – sammanfattning

Bortsett från de konkreta siffrorna här ovan är det svårt att objektivt testa dessa två cache-tillägg. Som jag skrev inledningsvis så har jag använt WPSC i många år, hos många olika webbhotell, med väldigt bra erfarenhet. WPSC gör sitt jobb och gör det väldigt bra, i kombination med några extra tillägg/konfigurationer.

W3TC är ett riktigt bra cache-tillägg det också. Det kan vara svårt att lära sig, det är fullt av reklam på den generella inställningssidan och .htaccess-filen som W3TC genererar är nästan dubbelt så stor som motsvarande .htaccess-fil för WPSC. Men W3TC är ändå riktigt, riktigt bra.

Det går inte att säga att WPSC är bättre än W3TC eller att W3TC är bättre än WPSC. I slutändan spelar det ingen större roll vilket cache-tillägg man väljer. Det viktigaste är snarare att man faktiskt använder ett cache-tillägg i WordPress. Detta oavsett hur stor eller liten webbplats man har.

Om du idag använder ett av dessa cache-tillägg så har du ingen anledning att byta tillägg. Om du däremot inte har ett cache-tillägg så är mitt råd följande:

– Om du vill ha en cachelösning med allt i ett, som kan vara lite svår att konfigurera, välj då W3TC.

– Om du vill ha en cachelösning som är lite enklare att hantera, men kräver extra tillägg, välj då WPSC.

Har du frågor om detta test? Har du egna erfarenheter eller åsikter om dessa cache-tillägg? Eller har du någon annan lösning som du föredrar? Lämna gärna en kommentar här nedan!

You Might Also Like