WordPress 3.9 – här är alla nyheter!

WordPress 3.9WordPress 3.9 har precis släppts och vi på FS Data har som vanligt varit med och testat denna nya version riktigt ingående. WordPress 3.9 fungerar alldeles utmärkt med våra webbhotellspaket och uppdateringen utförs enkelt via WordPress adminpanel (wp-admin).

WordPress 3.9 släpps nästan 4 månader efter WordPress 3.8. Även denna gång har nya funktioner först utvecklats som tillägg, för att därefter inkluderas i WordPress. Teamet bakom WordPress 3.9 har utfört ett riktigt imponerande arbete. WordPress 3.9 är likaså fullt översatt till svenska av våra vänner hos WordPress Sverige.

Vi vill rikta ett stort tack till alla som har bidragit till denna nya version av WordPress!

Här är en sammanfattning av de största nyheterna i WordPress 3.9.

– En mycket bättre visuell redigerare

Den visuella redigeraren i WordPress baseras på TinyMCE, som har släppts i en ny huvudversion (som inkluderas i WordPress 3.9). Den visuella redigeraren är nu snabbare, tydligare och erbjuder bättre stöd för mobila enheter (mobiltelefoner, surfplattor osv).

Visuell redigerare i WordPress 3.9

När man skriver ett inlägg i den visuella redigeraren så kan man nu markera och dra bilder från sin dator direkt till redigeraren för att ladda upp dem. Dessutom är verktygen för att ändra bilder, att skala om, rotera och beskära dem, ännu smidigare.

Om man infogar ett bildgalleri så syns det nu även ordentligt i den visuella redigeraren. Dessutom, om man kopierar text från t ex Microsoft Word, så slipper man nu få en tokig formattering (utseende) på texten. Det är nu även möjligt att infoga spellistor för ljud- och videoklipp.

Mycket tid och arbete har lagts ned på den visuella redigeraren i WordPress 3.9. Det är ett tydligt tecken på att WordPress håller på att bli, om möjligt, ännu enklare för nybörjare.

– Snyggare och smidigare temahantering

Det har alltid varit enkelt att lägga alldeles för många timmar på att hitta rätt tema till WordPress. WordPress 3.9 inkluderar en ny typ av temahantering, där man ännu smidigare kan söka efter nya teman i WordPress temakatalog.

Precis som tidigare kan man sortera teman efter olika kriterier (populärast, senast uppdaterade osv) och filtrera t ex efter färger eller layout. Dessutom kan man enkelt förhandsgranska teman utan att installera dem.

Den nya temahanteringen är snabb, snygg och smidig. Vi gillar den skarpt!

Widgets i WordPress 3.9
Widgets i WordPress 3.9

– Anpassa widgets direkt i temat

En annan ny funktion relaterad till temahanteringen är möjligheten att hantera widgets direkt på anpassningssidan för teman (under Utseende > Anpassa). Där kan man nu lägga till, ändra och ta bort widgets och direkt se hur det ser ut på WordPress-sidan.

Det är en stor förbättring mot tidigare, då widgets hanterades på en helt separat sida (utan att man enkelt såg hur ändringar blev på WordPress-sidan).

– Övrigt

I övrigt så medför WordPress 3.9 flera uppdaterade scriptbibliotek samt förbättrad databas- och nätverkshantering. Ett antal nya funktioner för utvecklare har även tillkommit, främst till nytta för utveckling av teman och tillägg.

En annan liten nyhet är det faktum att WordPress 3.9, förutsatt att man använder PHP 5.5 (vilket man verkligen bör göra), nu använder en bättre databasanslutning (mysqli istället för mysql). Detta kan ge både bättre funktionalitet och svarstider.

WordPress 3.9 är helt enkelt snabbare och säkrare än någonsin tidigare.

– Men vad hände med den nya framsideredigeraren?

Trogna läsare av vår blogg minns nog att vi har demonstrerat en helt ny framsideredigerare som skulle släppas med WordPress 3.9. Det var den ursprungliga planen av utvecklarna, men den är inte redo att släppas riktigt än. Utvecklingen av den nya redigeraren har dock gått framåt och vi kommer sannolikt att få den till WordPress 4.0.

Vad tycker du om WordPress 3.9? Har du någon favorit bland dessa nyheter? Lämna gärna en kommentar här!

You Might Also Like