Fler väljer svensk, säker e-post

Hälsoläget i .se 2013.SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur) presenterar årligen en rapport om hälsoläget i .se zonen, baserat på domännamn tillhörande statliga bolag, banker, finansföretag, kommuner osv. Det är domäner som förväntas ligga i framkant vad gäller teknisk utveckling, säkerhet och funktionalitet.

I undersökningen kontrolleras olika tekniska faktorer, som om domänerna har stöd för DNSSEC, IPv6, var de befinner sig geografiskt osv. Undersökningen för 2013 (PDF) inkluderar 913 st domännamn och även om det kanske inte är en statistiskt säkerställd rapport så är det en bra indikation av utvecklingen i den svenska domänzonen.

Det som främst fångade vårt intresse i den nya rapporten, det var e-postutvecklingen.

E-post är ett av de viktigaste kommunikationsmedel som vi har idag. Det är samtidigt ett av de mest utsatta kommunikationsmedel som finns. E-post skickas/tas emot och lagras vanligtvis i klartext. Dessutom lyssnar gärna många utländska myndigheter på den e-post som hanteras utanför Sverige.

Rapporten från .SE visar att allt fler tar sin e-postsäkerhet på allvar.

  • 2012 var 42 % av e-postservrarna för dessa domännamn placerade i Sverige. I den nya rapporten, för 2013, så är 54 % av e-postservrarna placerade i Sverige.
  • En annan positiv utveckling är stödet för TLS (säker kommunikation med e-postservrar). Föregående år hade 45 % av e-postservrarna stöd för TLS. 2013 hade 54 % av e-postservrarna stöd för TLS.

Även om det finns gott om utrymme för förbättring så är detta ändå glädjande. Att byta e-postserver kan vara svårt och ta tid (om man inte använder vår flytthjälp), så det är fullt möjligt att vi kommer få se ännu fler svenska säkra e-postservrar till nästa år (till följd av det senaste årets avslöjanden om utländsk övervakning).

FS Data är ett säkert webbhotellEtt enkelt sätt att få svensk, säker e-post är att välja FS Data som e-postleverantör.

Vi erbjuder snabba, säkra och stabila e-posttjänster från våra serverhallar i Helsingborg. Våra e-postservrar har givetvis stöd för TLS och vi arbetar aktivt för säkrare e-post, bl a genom att stödja den säkra e-postklienten Mailpile.

Läs gärna mer om våra e-posttjänster här: FS Data, E-post

You Might Also Like