2013, detta hände på FS Data

Att tiden går fort när man har roligt må vara ett uttjatat uttryck, men det stämmer så väl. 2013 passerade i en rasande fart på FS Data. Innan vi skyndar vidare med 2014 så vill vi lite kort berätta om några av de saker som hände hos oss förra året.

FS Data, 2014

– FS Data 2013, en liten återblick

2013 inleddes med en serie av WordPress-träffar för nybörjare med WP Kafé i Stockholm. Vi har tidigare bara sponsrat/talat för WordPress-proffs, t ex på WordCamp Stockholm, så WP Kafé var en helt ny upplevelse. Det blev 4 träffar med WP Kafé under våren och ytterligare 4 träffar under hösten.

Nu ser vi fram emot en tredje säsong med WP Kafé här så småningom.

För WordPress-proffsen passade vi även på att introducera en svensk översättning av e-handelstillägget WooCommerce, i samarbete med Björn Sennbrink. Björn har fortsatt uppdatera översättningen och han startade även en Facebookgrupp för svenska användare av WooCommerce, som idag har över 300 medlemmar.

För e-handel med WordPress är WooCommerce en självklarhet. På samma sätt som FS Data är det självklara valet om man vill köra WordPress.

Efter att ha kört samma gamla domänkampanjer under flera års tid – som ändå bara leder till en massa låsta och avregistrerade domännamn – så valde vi att sätta ner foten, att säga nej till fler domänkampanjer och istället introducera världens billigaste .se domäner.

Varje dag, året om, tar vi 45 kr + moms för att registrera en .se domän. Så enkelt och billigt som möjligt.

Vi passade även på att lansera en riktig och helt kostnadsfri domänhantering med våra billiga .se domäner. Vår domänhantering har utvecklats och förbättrats under årets gång, med ett stort antal nya domänkunder till följd. Vi har fortsatt stora planer för denna tjänst här under 2014.

Startavgiften på våra webbhotellspaket passade även på att säga tack och hej!

Under mars månad lanserade vi helt nya och kraftigt uppgraderade VPS-paket, baserade på en riktig molnplattform. De nya VPS-tjänsterna ger våra kunder molnets fördelar med en enkel och traditionell prissättning. Våra VPS-paket är i toppklass jämfört med andra svenska och internationella VPS/molntjänster.

Med de nya VPS-paketen så presenterade vi rejäla guider till hur man enkelt sätter upp en Minecraft-server och en blixtrande snabb WordPress-server. Dessa guider har kommit många av våra kunder till nytta.

Raspberry Pi colocationSommaren närmade sig med stora steg, men vi fortsatte i full fart. I april introducerades konceptet med Raspberry Pi-träffar i Sverige, då den första Raspberry Jam gick av stapeln i Helsingborg. Som de Raspberry Pi-nördar vi är på FS Data så var vi inte bara med och sponsrade träffen…

Vi passade även på att lansera gratis Raspberry Pi-colocation!

Det var en unik tjänst som kom att diskuteras vitt och brett över nätet, från Sweclockers till Hacker News. Vi fick snabbt in flera hundra Raspberry Pi-enheter till våra serverhallar i Helsingborg. Efterfrågan var så hög att vi några månader senare fick pausa denna tjänst för nya kunder.

Men snart så, snart öppnar vi vår Raspberry Pi-colocation igen.

För att kunna erbjuda våra kunder ytterligare mervärde så förvärvades webbyrån Skandiaweb i Malmö. Denna byrå har fortsatt gå bra, de kommit in i FS Data-familjen och de håller i skrivande stund på att byta namn till WeIntendit.

I maj fyllde WordPress 10 år! Det firade vi med att välkomna den svenska WordPress-portalen WordPress Sverige till oss och att visa alla Tumblr-användare – som precis blivit uppköpta av Yahoo! – hur de enkelt flyttar från Tumblr till WordPress.

FS Data brukar vara tidigt ute med nya tekniska funktioner, så vi var givetvis först ut i Sverige (och kanske hela världen) med att erbjuda stöd för PHP 5.5, både i en beta och i skarp drift för våra kunder.

Under sommaren blev diskussionen om övervakningen av utländska myndigheter riktigt intensiv. I Europa kritiserades de amerikanska molntjänsterna, samt vice-versa. Det var ena riktiga sprickor i molnen.

Då passade vi på att lansera en helsvensk molntjänst: Cloud Royale!

Våra e-posttjänster E-post Bas (som är helt gratis) och E-post Premium fyllde ett år. Det var ett år med en svensk e-postleverantör som värnar om sina kunders integritet och säkerhet, som tar avstånd från avlyssning och som stödjer utvecklingen av den nya (säkra och enkla) e-postklienten Mailpile.

FS Data på SSWC
FS Data på SSWC, bild från katemiltner på Instagram

Sveriges största träff för webbnördar – Sweden Social Web Camp – gick av stapeln i augusti och vi var givetvis med med på Tjärö. FS Data bjöd inte bara på korv, utan även på oss själva. I full sköldpaddsmundering.

De nya toppdomänerna var ett ständigt aktuellt ämne under 2013. Vi har, via vårt domänföretag Nordreg, en väldigt god insyn i denna utveckling och berättade bl a hur man kan skydda sitt namn under dessa (över 1 400 ) nya toppdomäner. Lita på att ni kommer få höra mer om de nya toppdomänerna under 2014.

I september fick våra återförsäljare lite extra kärlek i form av en ny och väldigt smidig kontrollpanel. Att hantera sina kunder via FS Data har aldrig varit enklare. Men det är bara början. Våra ÅF-specialister JP och Micke smider just nu stora planer för framtiden (vilket ni återförsäljare nog har märkt).

Som första svenska webbhotell lanserade vi en viruskontroll för våra kunders hemsidor. Viruskontrollen upptäcker hackade sidor och skadlig kod samt meddelar berörda kunder så att de kan säkra upp sina sidor (eller få hjälp av våra tekniker med det). Antalet infekterade hemsidor har minskat drastiskt hos oss, vilket medfört ännu bättre tillgänglighet.

En annan sak som gjorde mycket för vår tillgänglighet förra hösten, det var övergången från Apache 1 till Apache 2. Våra tekniker planerade, testade och genomförde övergången riktigt snabbt. Därefter har vi sett en klart förbättrad upptid på alla våra webbhotellsservrar.

De senaste två månaderna har vi, fördelat över alla kundservrar, haft en genomsnittlig tillgänglighet om 99,98 %. Men vi nöjer oss givetvis inte med det. Målet är 100 % upptid och vi är på god väg dit.

Två andra förbättringar som våra tekniker genomförde i slutet av 2013 var aktiveringen av komprimering på våra webbhotellsservrar (alla våra kunders hemsidor blev betänkligt snabbare) samt den omfattande uppdateringen av vår FTP-lösning (alla våra kunders hemsidor blev säkrare).

Vi avslutade sedan året med att bjuda på en riktigt nyttig checklista för nya hemsidor. Den lilla pricken över i:et.

– FS Data 2013, en liten självrannsakan

Nu var allt inte bara guld och gröna skogar hos oss förra året. Vi hade vår beskärda del av störningar, avbrott och problem. Det är inget som vi har försökt dölja – tvärtom – det har tydligt redovisats här i vår blogg (samt på vår driftstatus när störningarna har varit aktuella).

Det var främst två problem som var märkbara hos oss förra året: en större serie av DDoS-attacker samt en längre störning i vår Exchange-baserade e-postmiljö.

Våra tekniker arbetar delvis fortlöpande, samt med längre planering, för att vi ska få en så säker, snabb och tillgänglig servermiljö som möjligt. I samband med de störningar som vi har haft så har åtgärder vidtagits både för omedelbara och för en framtidssäkra lösningar.

Under 2014 kommer vi dels att introducera en kraftigt uppgraderad e-postmiljö, med ny hårdvara och Exchange Server 2013, samt byta nätverksleverantör/ISP, med helt ny nätverkshårdvara/struktur då likaså. Exchange 2013 och vår nya nätverkslösning ska innebära att vi inte behöver uppleva störningar som de ovan nämnda igen.

Så snart dessa lösningar är på ingång så kommer vi att informera er ordentligt. Vi gör vårt yttersta för att dessa förbättringar i vår servermiljö ska införas så ”osynligt” som möjligt. Vi vill dock att ni ska veta att de är på god väg in.

– FS Data 2013, tack till er!

Avslutningsvis vill vi tacka er, våra kära kunder, återförsäljare och partners, för ett underbart 2013. Om ni har något ni vill dela med er av, något ni uppskattar, något ni saknar eller bara något som ni funderar över – lämna då gärna en kommentar här nedan. Vi ser fram emot att få dela 2014 med er!

You Might Also Like