Snabbare hemsidor med komprimering

Under servicefönstret natten mellan 3-4/12 genomfördes ett flertal uppgraderingar och förbättringar i vår tekniska miljö. Vi berättade t ex igår om hur alla våra webbhotellskunder nu enkelt kan ansluta säkert till sin server hos oss.

En annan uppdatering, som vi vill lyfta fram lite extra, är den nya serverkomprimeringen.

På vanlig svenska så innebär komprimering att filer minskas i storlek, för att snabbare kunna laddas ned. Jämför det t ex med en zip-fil som är komprimerad. Snabbare hemsidor är väldigt bra, både för besökare och sökmotorer.

Linuxbaserade webbservrar hos oss har nu följande aktiverat (som standard):

Apache-modulen mod_deflate komprimerar nu allt statiskt material (HTML, CSS, JS osv) mellan server och besökare. Det är en väldigt effektiv komprimering, som kan minska storleken på dessa filer med uppåt 70 %. För att stänga av denna komprimering, lägg in följande rad i en .htaccess-fil:

SetEnv no-gzip 1

PHP-modulen zlib.output_compression utför motsvarande komprimering av PHP-filer. Filerna komprimeras med gzip, vilket alla moderna webbläsare hanterar utan problem. Om man vill stänga av denna komprimering så kan man lägga in följande rad i en .htaccess-fil:

php_flag zlib.output_compression Off

Detta kan vara en bra idé om man redan komprimerar sin hemsida på egen hand, t ex via WordPress-tillägg eller liknande.

Uppdatering 2014-05-21: Ytterligare optimeringar har skett i vår servermiljö för att serverkomprimeringen inte ska påverka webbplatser med WordPress. Man behöver således inte längre lägga in ovanstående kod om man komprimerar sin hemsida via WordPress-tillägg.

Den nya serverkomprimeringen har testats framgångsrikt av våra tekniker under en lång tid innan detta servicefönster. De fann att komprimeringen gav riktigt bra resultat och hastighetsförbättringar, utan större fel. Merparten av våra kunder bör kunna notera en skillnad i hastigheten på deras hemsidor med denna serverkomprimering.

Om ni upplever något problem med er hemsida, som ni tror kan bero på den här uppdateringen, inaktivera då zlib.output_compression enligt ovan. Om problem kvarstår, kontakta vår kundtjänst för snabb hjälp med detta.

Lämna gärna en kommentar om denna uppdatering här nedan.

You Might Also Like