Hallå hipsters, välkomna till WordPress!

Igår nåddes vi av nyheten om att Yahoo! köper upp bloggtjänsten Tumblr. För ungefär 7,3 miljarder kronor får Yahoo! ca 108 miljoner bloggar med 50 miljarder inlägg och 300 miljoner besökare/dag. Det är rätt imponerande siffror det.

En hipster, ungefärTumblr är en tjänst som är väldigt populär bland sk. hipsters. Med Yahoo! som ny ägare går Tumblr in i en ny fas, från att ha varit en uppstickare till att bli en etablerad aktör.

Det är något som sticker i ögonen på de (ofta hipsters) som värdesätter en oberoende, flexibel och ”häftig” tjänst.

Även om Yahoo!’s VD, Marissa Mayer, har lovat att inte ställa till det (”screw it up”) med Tumblr så är det ändå många som lämnar dem nu, till förmån för WordPress. I vanliga fall brukar ca 4-600 inlägg/timme importeras från Tumblr till WordPress.com men igår noterades 72 000 importerade inlägg/timme.

WordPress.com och WordPress är dock två skilda världar.

Även om WordPress.com erbjuder en helt ok tjänst så är det riktiga WordPress som gäller om man vill ha fullständig frihet till att anpassa sin blogg/hemsida, att skapa sig en unik identitet och att vara oberoende av enskilda aktörer.

Sedan finns det givetvis ett webbhotell som är lite extra WordPress-vänligt.

Hur gör man då om man vill flytta? Här är en enkel guide till hur man flyttar från Tumblr till WordPress:

  1. Börja med att installera WordPress. Om du har ett webbhotellskonto hos oss så har vi en utmärkt guide för det här: Installera WordPress på ditt webbhotell
  2. Installera och aktivera WordPress-tillägget Tumblr Importer. Gå sedan in under ”Verktyg” > ”Importera” och välj ”Tumblr” i wp-admin.
  3. Öppna en ny flik/fönster i din webbläsare och besök följande sida: Tumblr Applications. Där klickar du sedan på knappen ”+ Register application”.
  4. I formuläret som visas, ange adressen till din WordPress-sida i fälten ”Application Website” och ”Default Callback URL”. I fältet ”Application Name” anger du ett valfritt namn. Övriga fält behöver inte fyllas i. Klicka sedan på länken ”Register”.
  5. När applikationen är skapad hos Tumblr, kopiera värdena för ”OAuth Consumer Key” och ”Secret Key” från Tumblr till fliken/fönstet med WordPress (och Tumblr-importen). När allt är kopierat över till WordPress, klicka på knappen ”Connect to Tumblr”.
  6. På nästa sida, klicka på länken ”Authorize the Application”. När du får en fråga om applikationen ska auktoriseras hos Tumblr, klicka då på knappen ”Allow”.
  7. Nu är det bara att importera din sida från Tumblr till WordPress genom att klicka på knappen ”Import this blog”. En förloppsindikator kommer att visas (surfa inte från denna sida under tiden) och när importen är klar så visas ”Finished!”.

Alla dina inlägg och bilder har nu kopierats över från Tumblr till WordPress. Svårare än så var det inte.

Om du vill att din WordPress-sida ska likna din tidigare Tumblr-sida så finns det ett stort antal liknande teman till WordPress, såsom detta exempel på 10 st gratis WordPress-teman inspirerade av Tumblr. Fler exempel på liknande teman kan t ex hittas via en sökning på Google.

Lämna gärna en kommentar här nedan om du har några frågor eller funderingar kring detta. Om du följer denna guide för att flytta från Tumblr till WordPress så får du också väldigt gärna lämna en kommentar.

You Might Also Like