Reader är död, länge leve RSS

Google har precis annonserat att de kommer att stänga ner sin RSS-läsare, Google Reader. Även om Google Reader är en av världens mest populära RSS-läsare så är det inte tillräckligt. Användningen av Google Reader har minskat, samtidigt som Google vill fokusera på andra tjänster (såsom Google+).

RSS används för att distribuera information, såsom nyheter och blogginlägg, på ett standardiserat sätt. Vi har t ex RSS-flöden till vår företagsblogg: blogg.fsdata.se/feed/ och till vår driftstatus: status.fsdata.se/feed/

RSS-läsareUndertecknad är en flitig användare av Google Reader. Min Reader innehåller 1 000-tals RSS-flöden, sorterade i kategorier såsom Webbhotell, WordPress osv. Även om allt mer av det dagliga informationsflödet kommer från sociala nätverk så har Google Reader varit ett oumbärligt arbetsverktyg för mig.

Google Reader kommer dock inte att stängas ner omedelbart. RSS-läsaren är fortsatt tillgänglig fram till den 1:a juli 2013 och Google erbjuder möjlighet till export av RSS-flöden osv, via Google Takeout. Men det gäller att börja se sig om efter alternativ redan nu.

Så vad finns det för alternativ till Google Reader?

Här är några webbaserade RSS-läsare:

  • Newsblur – är förmodligen den RSS-läsare som är mest lik Google Reader. Erbjuder snabba uppdateringar, stöd för många olika plattformar med möjlighet att kategorisera och dela inlägg. Finns både som en gratisvariant och en version som kostar $1 USD/månad.
  • Feedly – erbjuder ett nytt sätt att läsa och dela inlägg från RSS-flöden. Är inte helt webbaserad, utan fungerar via tillägg till webbläsare. Har även stöd för olika plattformar samt erbjuder bra importmöjligheter. Är kostnadsfri.
  • Netvibes – är egentligen mer än bara en RSS-läsare. Samlar även flöden från sociala nätverk och erbjuder stor anpassningsbarhet. Fungerar med många olika plattformar. Erbjuds både kostnadsfritt och som betalversioner.
  • FeedReader – har ett tydligt och enkelt gränssnitt, snarlikt det i Google Reader. Erbjuds både som lokal klient (till Windows) samt genom ett webbgränssnitt. Har dock inte uppdaterats på ett tag. Både kostnadsfritt och betalversion.
  • The Old Reader – låt inte namnet förvilla dig. Dess gränssnitt är snyggt, enkelt och funktionellt. Fungerar med olika plattformar och har importfunktioner, kategorisering, enkla delningsfunktioner m.m. Befinner sig just nu i (kostnadsfri) beta.
  • Fever – är en webbaserad RSS-läsare som man installerar på en egen server/webbhotell. Har ett tydligt gränssnitt och rankar även RSS-flöden/inlägg baserat på popularitet. Erbjuder stöd för import, kategorier och kortkommandon. Kostar $30 USD och fungerar alldeles utmärkt med ett webbhotellspaket hos oss.

Utöver de webbaserade RSS-läsarna så finns även ett stort antal RSS-klienter till Windows, Mac och Linux. Faktum är att de flesta e-postprogram, såsom Mac Mail och Outlook, erbjuder stöd för hantering av RSS-flöden.

Använder du Google Reader idag och har du bestämt dig för vilken RSS-läsare du ska byta till? Eller har du tips på en RSS-läsare som vi har missat? Lämna gärna en kommentar här nedan!

You Might Also Like