Snart kommer Google att hitta allt

Att Google läser och analyserar sina kunders e-post är sedan länge allmänt känt. Det är trots allt denna information, innehållet i kundernas e-postmeddelanden, som ligger till grund för de annonser som visas i deras e-posttjänst.

Men nu vill Google ta detta ett steg längre.

Google håller nämligen på att introducera något som de kallar för ”Universal Search”. Med denna nya sökmetod inkluderas även e-postmeddelanden (och andra personliga uppgifter, såsom dokument, kalendrar, filer osv, från Googles tjänster) i deras sökresultat.

Här är ett exempel på hur det kan se ut:

Förutom det vanliga sökresultatet så visas e-postmeddelanden m.m. i ett separat fält till höger. Tanken är att detta ska underlätta för användarna och än mer integrera alla Googles tjänster med varandra. Liknande integration finns sedan en tid tillbaka även med t ex Google+.

Än så länge befinner sig ”Universal Search” i beta (man kan ansöka om att få testa det här). Om och när det introduceras för samtliga kunder hos Google är inte klart än, men det kommer sannolikt att ske rätt snart. Google har de senaste åren arbetat väldigt mycket med att skapa mer ”personliga” sökresultat.

Vi har inte hunnit testa denna nya sökmetod så länge, men är ändå rätt imponerade. Integrationen är väldigt smidig och det är enkelt att stänga av den om man så önskar. Det finns dock vissa frågetecken kring detta.

– Kommer denna nya sökmetod att introduceras för alla användare av Google, så som nuvarande ”personliga” sökresultat?

– Exakt hur säkert är detta? Google säger att ”Universal Search” enbart fungerar över SSL. Men räcker det?

– Tänk om man lånar ut sin dator till en vän/släkting etc. Om de använder Google så kommer de även kunna söka bland alla e-postmeddelanden osv.

– Sist men inte minst, hur isolerade blir vi av detta? Om våra sökresultat är personligt anpassade så riskerar vi att gå i cirklar. Hur hittar man saker utanför denna ”personliga bubbla”?

Det är med nyfiken skepsis som vi välkomnar denna nya sökmetod. Att Google utvecklar och förbättrar sin sökmotor är givetvis trevligt, men hela ”storebrorsupplägget” är onekligen lite läskigt. Vi hoppas och tror dock att Google i slutändan inte glömmer det viktigaste: den personliga integriteten.

Vad tror du om Googles planer på att inkludera allt i sökresultatet? Lämna gärna en kommentar!

Om du använder Googles e-posttjänster (och/eller kalendrar, kontakter, uppgifter osv) och tycker att denna utveckling är oroväckande så finns det alternativ. Vi erbjuder kraftfulla, säkra och prisvärda e-posttjänster med hög personlig integritet (som inte påverkas av utländska övervakningslagar). Testa oss gärna du också!

You Might Also Like