WordPress 3.4 är ute – här är nyheterna!

Efter en ovanligt lång och omfattande runda av beta-tester (med 500+ åtgärdade ärenden/buggar) har nu WordPress 3.4 äntligen släppts i skarp version! WordPress 3.4 introducerar främst en bättre temahantering, men medför även ett antal förbättringar ”under huven”.

Precis som tidigare så uppdaterar man enklast till den nya versionen av WordPress direkt i administrationsgränssnittet (wp-admin), under ”Adminpanel” > ”Uppdateringar”. Har du inte fått uppdateringen där än? Vänta lite så dyker den upp inom kort.

Så vad är nytt i WordPress 3.4? Här är hela listan med nyheter:

– Förbättrad temahantering

Nu är det ännu enklare att anpassa utseendet på sin hemsida med WordPress. WordPress 3.4 erbjuder nämligen en helt ny och förbättrad temahantering, med ett separat gränssnitt där man enkelt anpassa texter, färger, bilder osv.

När man tidigare har aktiverat ett nytt tema i WordPress så har man varit tvungen att snabbt anpassa det, då det nya temat har ”gått live” direkt. Men med WordPress 3.4 behöver man inte stressa. Man kan istället förhandsgranska det i lugn och ro innan publicering. Det gäller även om man ändrar sitt aktuella tema. Lite som när man förhandsgranskar inlägg och sidor i WordPress.

– Förbättrad hantering av bilden i sidhuvudet

Om man använder en bild i sidhuvudet (header) av sitt tema och har ett tema med stöd för ”Custom Headers” så är det nu möjligt att mer fritt anpassa storleken på denna bild. Bilden i sidhuvudet är nu även integrerad med det vanliga mediabiblioteket, så att man kan använda samma bild i olika teman (utan ett behöva ladda upp den flera gånger).

– Stöd för HTML i bildtexter

Med WordPress 3.4 är det nu möjligt att enkelt, via bildhanteringen, lägga in HTML-kod (såsom länkar) i bildtexter. Det är fördelaktigt om man t ex vill länka till fotografen av en viss bild (vilket vissa bildrättigheter, såsom Creative Commons, ibland kan kräva).

– Förbättrade hjälpflikar

Hjälpflikarna, som återfinns högst upp till höger på varje sida i administrationsgränssnittet, har utökats och förbättrats. Nu är hjälpinformationen ännu mer matnyttig, med länkar till externa resurser och hjälpsidor. Det bör vara en trevlig nyhet för alla nya användare av WordPress.

– Bättre naturligt stöd för surfplattor

Även om det finns särskilda WordPress-appar för de flesta mobila enheter och surfplattor så är det många som ändå vill använda WordPress vanliga administrationsgränssnitt. WordPress 3.4 introducerar bättre stöd för dessa enheter, med programbiblioteket jQuery UI Touch Punch. Nu kan man bl a markera och flytta objekt i gränssnittet, om man t ex använder en iPad.

– Stöd för inbäddade länkar från Twitter

WordPress har sedan tidigare stöd för inbäddade länkar från sidor som Youtube, Vimeo och Flickr. Med WordPress 3.4 introduceras även stöd för inbäddade länkar från Twitter. När man anger en länk från Twitter i t ex ett WordPress-inlägg så visas det nu med ikoner för enkelt svar, retweet och favoritmärkning direkt i WordPress.

– Optimerade databasanrop

Databasanropen för den globala funktionen WP_Query, som används rätt så genomgående i WordPress, har blivit rejält optimerad. Det innebär att WordPress 3.4 är har blivit snabbare, samtidigt som belastningen (från denna funktion) nästan har halverats.

Även flera funktioner relaterade till temahanteringen har optimerats i WordPress 3.4. Det går t ex märkbart snabbare när man söker efter nya teman i administrationsgränssnittet. Funktioner för bilden i sidhuvudet, samt bakgrundsbilder, har även integrerats bättre i temahanteringen.

– Uppdaterat programmeringsgränssnitt (API)

WordPress XML-RPC-gränssnitt har uppdaterats i WordPress 3.4. Det har även inneburit optimeringar och kodförbättringar, som snabbar upp detta gränssnitt. Om man t ex bloggar via WordPress for iOS (WordPress-appar för iPhone/iPad) så använder man WordPress XML-RPC-gränssnitt.

– Förbättrad översättning

Sist men inte minst så har översättningen av WordPress förbättrats. Mängden text, som laddas in på förstasidan, har minskat och hanteringen av textsträngar (som översätts) har optimerats. WordPress 3.4 erbjuder även bättre stöd för asiatiska och österländska språk, där texter skrivs från höger till vänster.

Det här leder givetvis till snabbare hantering av svenska WordPress-sidor. Den svenska översättningen av WordPress hanteras av WordPress Sverige och de är värda beröm och uppskattning för sitt (frivilliga) arbete!

Vilken nyhet gillar du mest i WordPress 3.4? Och vad skulle du helst vilja se förbättringar av/stöd för i framtida versioner av WordPress? Lämna gärna en kommentar här nedan!

You Might Also Like