Förbättra en Minecraft-server med tillägg

Dags för del två, av totalt tre delar, i vår lilla bloggserie om det svenska dataspelet Minecraft. Vi har tidigare visat hur man enkelt sätter upp en egen Minecraft-server och nu är det dags att visa man installerar olika tillägg, eller plugins, för att utöka funktionaliteten på sin server.

Minecraft är, i sitt grundutförande, rätt omfattande vad det gäller innehåll och funktioner. Om man spelar ensam så är möjligheterna i princip obegränsade. Men på serversidan så finns mycket att önska om man t ex vill kunna hantera användare (skapa administratörer, blockera ”elaka spelare” osv), rättigheter och visa upp sin server (för omvärlden).

Om ni har följt den tidigare guiden så har ni redan en Minecraft-server med både ett webbgränssnitt (McMyAdmin) och Bukkit. Bukkit är ett servertillägg för Minecraft, som gör det möjligt att installera ytterligare funktioner. Så här enkelt är det:

Installera tillägg för Minecraft via Bukkit

 1. Hämta ner valfritt Bukkit-tillägg

  Besök Bukkit’s pluginsida och leta reda på det tillägg som ska installeras. Ladda ner det på din dator och packa upp den komprimerade filen, så det skapas en mapp med tilläggets innehåll.

 2. Logga in på servern via SFTP

  Då vi har SSH på vår Minecraft-server så använder vi SFTP för att överföra filerna. Det finns ett antal olika SFTP-klienter, jag kan rekommendera FileZilla, som fungerar med Windows, Mac och Linux. Logga in på servern med samma uppgifter som för SSH.

 3. Kopiera över filerna till servern

  Väl inloggad på servern, navigera till mappen ”/minecraft/Minecraft/plugins” (om servern är installerad enligt vår tidigare guide). Kopiera sedan samtliga filer, från tilläggets mapp på din dator, till denna mapp på servern.

 4. Starta om Minecraft-servern

  Logga in i McMyAdmin och gå in under ”Status”. Där klickar du på ”Restart server”, så laddas tillägget in. Man kan även kontrollera att inladdningen utfördes ordentligt under ”Console” i McMyAdmin.

Svårare än så är det faktiskt inte. Men innan ni lägger in en massa tillägg, tänk då på att varje tillägg belastar servern. Så installera gärna fler tillägg, men gör det med omsorg (håll ett öga på minnesanvändningen i McMyAdmin).

Rekommenderade tillägg för Minecraft

Här är några tillägg som vi varmt kan rekommendera för en Minecraft-server.

 1. Essentials

  Detta är en samling med essentiella tillägg. Ger administratörer möjlighet att förvalta resurser, skapa ett handelssystem (köpa och sälja resurser) och hålla koll på spelarna på servern (blockera spelare, skapa administratörer osv). Det mest populära tillägget, av många orsaker.

 2. WorldEdit

  Ett tillägg som gör det möjligt att i princip ”måla upp” avancerade byggverk. Med WorldEdit kan man t ex jämna ett berg vid marken på nolltid. En extremt kraftfull banredigerare.

 3. DynMap

  Genererar en Google Maps-liknande karta över servern, som man kan surfa till via http://127.0.0.1:8123 (ersätt 127.0.0.1 med IP-adressen till din server). Ett enkelt sätt att snabbt få överblick och visa andra spelare hur en Minecraft-server ser ut.

 4. Lockette

  Gör det möjligt att låsa kistor och dörrar, med skyltar, så att man slipper folk som plundrar hus och hem. Ett väldigt bra tillägg om man kör ”Survival” på sin Minecraft-server.

 5. LogBlock

  Skapar en logg över alla aktiviteter, så att man kan spåra (och återställa efter) missbruk. Kräver dock att man installerar en MySQL-databas, vilket kan vara rätt så resurskrävande.

Har ni några fler tillägg att rekommendera? Lämna gärna en kommentar här nedan!

Det var allt för denna gång. I vår tredje och avslutande del, som kommer här inom kort, så ska vi kolla närmare på hur man kan säkra upp sin Minecraft-server. Missa inte det!

Hela Minecraft-serien i vår blogg: Installera en Minecraft-server (på 10 minuter)Förbättra en Minecraft-server med tilläggTips för en säkrare Minecraft-server

You Might Also Like