10 gånger så många toppdomäner nästa år?

Som vi har berättat här tidigare så har ICANN, som ansvarar för världens alla toppdomäner, öppnat upp för fler nya toppdomäner och tagit emot ansökningar för dessa fram till idag. Det här innebär att vi kommer kunna använda toppdomäner såsom .eco, .tokyo, .google osv här framöver.

Hur många nya toppdomäner vi kommer att få nu, det är inte helt säkert än. ICANN skulle egentligen ha berättat det tidigare här i veckan, men pga tekniska problem med deras ansökningssystem så får vi vänta lite på dessa uppgifter.

En sak som dock redan har framkommit, det är det totala antalet ”sökande” hos ICANN. Dessa sökande är företag och organisationer som kan ansöka om upp till 50 nya toppdomäner. Det totala antalet sökande är 1 268 stycken.

Detta innebär, rent teoretiskt, att vi kan få 63 400 nya toppdomäner.

Nu har varje sökande givetvis inte ansökt om 50 toppdomäner och det är sannolikt att flera sökande har ansökt om samma toppdomäner (vilket är fallet för bl a .eco och .gay). Ett företag, som hanterat ansökningar åt ett större antal sökande, har angett att deras kunder sökt i genomsnitt 2,72 nya toppdomäner.

Idag finns det 313 toppdomäner i världen. Med ovan angivna genomsnitt så kommer vi att uppnå ca 3 449 nya toppdomäner. Vi kan därmed se fram emot 10 gånger så många toppdomäner här framöver.

Detta är dessutom enbart den första rundan av ansökningar om nya toppdomäner. Med stor sannolikhet kommer vi att få se ytterligare ansökningsrundor här framöver. Vi går med andra ord en väldigt spännande toppdomänsframtid till mötes.

Vad tror ni alla dessa nya toppdomäner, är de till nytta eller kommer de bara att orsaka problem? Lämna gärna en kommentar!

You Might Also Like