Några rader om #betnerfyra

Den svenska ståuppkomikern Magnus Betnér har under flera års tid varit kund hos oss på FS Data. Med ett vanligt webbhotellspaket hos oss så har vi hanterat hans populära och välbesökta hemsida och blogg, med videos, podcasts och mycket mer.

För ett par veckor sedan fick vi en förfrågan om att tillhandahålla en teknisk lösning för en hel ståuppshow, som Magnus ville sälja direkt på sin hemsida utan några mellanhänder. Han ville göra en svensk motsvarighet till det som Louis CK gjorde för en tid sedan.

Vi tyckte det lät som en strålande idé. Flera av oss hade köpt showen hos Louis CK och även om ingenting liknande tidigare har utförts i Sverige så ville vi vara med och bidra till denna nya och spännande distributionsform.

Igår kväll kl. 18:00 släppte Magnus Betnér sin show.

Inledningsvis gick det väldigt bra, men allt eftersom kvällen gick så uppstod det långa laddningstider. Detta orsakade även en sk. ”twitterstorm”, då Magnus har närmare 75 tusen förväntansfulla följare på Twitter. Till slut flyttades nedladdningslösningen till en annan leverantör.

Tack vare denna ”twitterstorm”, där många falska och felaktiga uppgifter tyvärr även cirkulerade, så vill vi lite kort förklara exakt vad som hände, på den tekniska sidan, igår kväll.

Förutsättningar

Enligt de uppskattningar vi fick så skulle ståuppshowen vara ca 1 GB stor, med 10-50 000 nedladdningar det första halvåret. Det kunde inledningsvis bli en väldigt stor efterfrågan, med uppåt 10-20 000 nedladdningar redan den första helgen.

Det här var en lösning som krävde mer än ett vanligt webbhotellspaket. Våra tekniker räknade på de uppskattningar som vi hade fått, vi diskuterade det hela internt och vi beslutade oss sedan för att erbjuda Magnus en kostnadsfri lösning för det hela.

Rent tekniskt sett så satte vi upp en klustrad och lastbalanserad serverlösning, bestående av 4 st servrar, enbart för att hantera detta. Vi reserverade likaså en kapacitet på 500 Mbit/s för nedladdningarna av showen.

Med de uppskattningar vi hade fått så skulle detta innebära att man kunde ladda ner ståuppshowen med hastigheter mellan 1-5 MBit/s, även om efterfrågan skulle bli väldigt hög (10-20 000 nedladdningar redan den första helgen).

Resultat

Responsen på Magnus initiativ var över all förväntan. 10 000-tals besökare strömmade in till hans hemsida och antalet nedladdningar blev snabbt fyrsiffrigt. På serversidan var det inga som helst problem. Serverlösningen hanterade och levererade allt utan att svettas.

Men trafiken räckte inte till.

De högsta uppskattningarna hade överträffats med råge och trots att vi dubblerade kapaciteten så var det inte tillräckligt. Det antal nedladdningar som skulle ta 3-4 dagar att uppnå såg ut att uppnås på knappt 24 timmar. När nedladdningarna var som mest intensiva så hade vi behövt ca 5 Gbit/s för att kunna tillgodose efterfrågan.

Våra tekniker gjorde verkligen allt i sin makt för att ytterligare utöka trafiken, men det var tyvärr inte tillräckligt.

Sammanfattning

Det är först och främst väldigt beklagligt att vi inte lyckades leverera tillräcklig kapacitet för alla nedladdningar igår kväll. Våra tekniker arbetade otroligt hårt, både innan och under denna lansering. Vi levererade det vi hade lovat och mer därtill, men det var inte nog.

Det här var en väldigt annorlunda upplevelse för oss. I vanliga fall utnyttjar våra kunder sammanlagt knappt en tiondel av denna trafik i snitt till sina tjänster hos oss. Även om trafiken var maximal så lyckades vi, tack vare vår nya brandväggsuppsättning, ändå minimera påverkan på våra övriga kunder.

Med facit i hand så borde vi ha gjort två saker annorlunda:

1. Vi borde ha ”antagit det värsta” och förberett oss på 10 gånger så mycket trafik som de uppskattningar vi fick. Även om vi dubblerade den utlovade kapaciteten så var vi inte tillräckligt snabba med att ytterligare utöka trafiken. När den värsta belastningen var över så lämnades vi för en annan leverantör.

2. Vi borde ha föreslagit och satt upp en distribuerad nedladdningslösning (torrent-tracker). Detta diskuterades internt innan vi la fram vårt förslag, men kom inte med pga tidsbrist. Det hade avlastat vår kapacitet och möjliggjort säker nedladdning oberoende av oss.

I slutändan så var detta en värdefull, om än kostsam, lärdom för oss. Till följd av detta så kommer vi, även om vi egentligen inte har ett allmänt behov av det, att bättre undersöka våra möjligheter till snabb utökning av vår trafikkapacitet. På samma sätt som vi har investerat kraftigt i vårt interna nätverk och servermiljö så ska vi även se över våra externa förbindelser.

Avslutningsvis

Sist men inte minst, se nu till att köpa och ladda ned Magnus Betnérs nya ståuppshow. För endast 49 kr får ni en helt underbar föreställning med en av Sveriges absolut främsta (och vassaste) komiker. Så var med och stöd Magnus utmärkta initiativ idag!

You Might Also Like