Framtidens webbhotell: en rapport från WHD

Förra veckan var ett gäng från FS Data på World Hosting Days (WHD) i Tyskland. Det är världens största mässa för webbhotell och serverleverantörer, med ett hundratal utställare och 3-4 000 besökare från hela världen. Dagarna var långa med såväl föreläsningar och produktpresentationer som sociala aktiviteter och umgänge.

Det var ett väldigt lyckat, intressant och givande besök. WHD arrangeras en gång om året, i anknytning till den stora nöjesparken Europa Park. För att komma till den stora mässhallen så fick man åka med en monorail genom nöjesparken. Om ni vill se fler bilder från WHD, kika då gärna på vårt fotoalbum från besöket på Facebook.

Bortsett från den gigantiska nöjesparken, vårt romerskt inspirerade hotell och de rejäla ölfesterna så gav WHD oss många arbets- och framtidsrelaterade intryck. Vi tänkte dela med oss av detta till er, för att se vad ni tror och tycker om framtidens webbhotell.

När det gäller framtidens webbhotell, de närmaste 5-10 åren, så såg vi främst två huvudsakliga trender på WHD:

Molnet

Det har inte varit möjligt att besöka en IT-mässa eller läsa en IT-tidning de senaste åren utan att bombarderas av uttrycket ”molnet” (kolla t ex http://molnmolnmoln.se som räknar antalet gånger som IDG.se just nu innehåller detta uttryck).

Men molnet har börjat gå från något luddigt, med många olika meningar och innebörder, till ett desto mer samlat och standardiserat uttryck. Om man, väldigt enkelt, ska förklara ”molnet” så är det tekniskt och geografiskt obegränsade datorresurser, som hanteras via valfria gränssnitt på en ”du betalar för det du använder”-basis.

En viktig detalj i molnet, som hittills tyvärr har förbisetts, är standardiseringar. Dagens befintliga molntjänster saknar en standardiserad plattform/struktur. Det innebär rent konkret att det är väldigt svårt, om inte omöjligt i vissa fall, att byta från en molntjänst till en annan.

Nu finns det sedan 1 1/2 år tillbaka ett initiativ för att skapa standardiseringar för molnet, som även presenterades på WHD. Detta projekt heter OpenStack och bland de företag som är involverade här märks bl a Dell, Intel och NASA. OpenStack är fortfarande ett väldigt ungt projekt, men det lovar gott för framtiden.

En molntjänst som dock lyser med sin frånvaro i standardiseringssammanhang, det är världens största molntjänst: Amazon AWS. Med närmare en halv miljon servrar i sitt globala moln så är detta ytterst beklagligt. Amazon gör många saker rätt med molnet, men i det här fallet så agerar de väldigt fel.

Amazons molntjänst anses av många vara den främsta utmanaren till de traditionella webbhotell- och servertjänsterna. Det finns inget företag inom vår bransch som har möjlighet att mäta sig med dem rent tekniskt och infrastrukturmässigt sett. Företaget OnApp presenterade dock en potentiell lösning för detta på WHD.

OnApp håller nämligen på att introducera en lösning som gör det möjligt för webbhotell att distribuera datalagringen åt sina kunder till datahallar över hela världen. Genom att använda deras tjänster kan man erbjuda sina kunder en molntjänst, samtidigt som man köper och säljer resurser från andra webbhotell som också använder OnApp.

Även om ett ”riktigt moln” förutsätter att man inte är geografiskt begränsad så var diskussionerna om lokala molntjänster många på WHD. Med lokala molntjänster avses molntjänster som marknadsförs och säljs med fokus på ett visst område/land. Efterfrågan på detta ökar, inte minst med tanke på alla datalagringsdirektiv och lagar som vi har sett den senaste tiden.

Fördelen med en lokal molntjänst, jämfört med en större internationell motsvarighet, är möjligheterna till bättre anpassad service och support. Man kan jämföra detta med e-posttjänster. Även om det finns enorma internationella e-posttjänster såsom Gmail och Hotmail så väljer merparten av alla kunder ändå att använda en lokal tjänst (dvs, ett webbhotell i sitt eget land).

Mer eller mindre alla leverantörer av lösningar för webbhotell och servertjänster erbjuder numera någon form av molnfunktionalitet. Oavsett om man, såsom FS Data, har en egenutvecklad kontrollpanel/system eller köper in en färdig lösning så är molnet rätt väg framåt.

Vi har sedan en längre tid tillbaka likaså arbetat åt detta håll. Att få många av våra teorier och tankar om molnet bekräftade på WHD var givetvis väldigt trevligt och vi ser fram emot att få visa mer konkreta exempel på våra egna molntjänster här framöver.

Applikationer

Den andra stora ”snackisen” på WHD, det var applikationer. Vår bransch går alltmer från det traditionella upplägget med att erbjuda utrymme, trafik och funktioner till att erbjuda färdiga applikationer. Till detta räknas öppna lösningar såsom WordPress, Drupal och Joomla! samt färdiga tjänster såsom Google Apps, Office 365 och Dropbox.

Det här är ingen nyhet för oss, utan något som vi har sett (och arbetat med) en längre tid. Rent konkret så handlar det om att vi som webbhotell behöver börja erbjuda våra kunder de tjänster och lösningar som de faktiskt vill ha, istället för att tvinga kunderna att anpassa sig efter våra paketlösningar.

Morgondagens webbhotellskunder nöjer sig inte heller med att enbart använda en tjänst för hemsida och e-post. De vill få möjlighet att samarbeta bättre, att ta backup på egen data, att hantera allt fler tjänster på nätet inom sin egen organisation osv.

Dagens traditionella webbhotell och serverleverantörer måste anpassa sig efter detta. Vi behöver alla se över våra tjänster, komplettera vårt utbud, möta våra kunders önskemål och ta del av de möjligheter som alla dessa nya applikationer kan erbjuda.

I takt med att webben blir allt mer applikations-fokuserad så skiftar även fokus för många hackare. Istället för att utnyttja säkerhetshål i traditionella användarmiljöer (lokala operativsystem och program) så ser vi allt fler attacker mot webbaserade applikationer. Uppskattningsvis 75 % av alla hemsidor är idag sårbara med säkerhetshål.

När en hemsida hackas så märks det många gånger inte direkt heller. Hackarna tar kontroll över hemsidorna, sprider farlig kod till dess besökare och kan likaså bidra till att (hackade) hemsidor plockas bort från olika sökmotorer. Faktum är att 6 000 hackade hemsidor blockeras av Google varje dag.

För att stävja och motverka detta så har det dykt upp ett flertal leverantörer som erbjuder säkerhetsskydd för hemsidor. De övervakar hemsidorna och kan både ta bort farlig kod samt informera hemsideägarna om hackade sidor. Det är enkelt uttryckt ett virusskydd för hemsidor. Detta är en utveckling som vi kommer att fortsätta följa väldigt nära här på FS Data.

Webbhotell är specialiserade på att erbjuda stabila, säkra och snabba tjänster med effektiv support och service. När vi nu börjar integrera alla dessa olika specialiserade applikationer, då kommer nästa stora revolution inom webbhotellsbransch att ske.

Övrigt

WHD hade, av förklarliga skäl, ett rätt så stort teknikfokus. AMD var t ex på plats och passade på att lansera en helt ny serverprocessor. Intel var snabba med att svara att 9 av 10 servrar runt om i världen innehåller Intel-processorer. Dell, HP, Fujitsu, IBM mfl visade alla upp olika nya servermodeller och konfigurationer.

Ett flertal leverantörer av kontrollpaneler och system för webbhotell var där. Parallels lanserade en ny version av Plesk, som erbjuder stöd för både Linux och Windows (vilket vår kontrollpanel Waff har haft länge), Atomia berättade om sina erfarenheter med DNSSEC, CloudLinux demonstrerade den ideala PHP-konfigurationen för webbhotell (som vi likaså har haft länge) osv.

För oss som är ena riktiga webbhotell- och domännamnsnördar så var World Hosting Days en riktigt härlig upplevelse. Även om vi redan har bra koll på (och arbetar med) mycket av det som presenterades så var det ändå skönt att få en bekräftelse om att vi är på rätt väg.

Framtiden för oss webbhotell må vara full av moln, men för våra kunder kommer det bli allt enklare att dra nytta av de många olika möjligheter som Internet erbjuder! 🙂

Avslutningsvis

Vad tror ni, som webbhotellskund (men även våra branschkollegor) om denna framtid? Lämna gärna en kommentar!

You Might Also Like