Vad kan man göra med en VPS?

Som vi har berättat tidigare så finns det både fördelar och nackdelar med en egen VPS (virtuell server). Om man inte vill behöva bry sig, utan bara vill att allt ska fungera och uppdateras automatiskt, så är ett webbhotell att föredra. Men om man är lite nyfiken, vill ha full frihet eller bara tycker om att testa saker så är en VPS ett bättre alternativ.

Faktum är att en VPS inte bara behöver användas till en klassisk LAMP-miljö (Linux, Apache, MySQL och PHP) för hemsidor osv. Med en VPS är det egentligen bara din fantasi som sätter gränserna. Här är några exempel på vad man kan göra med en egen VPS:

– Kör ett fjärrskrivbord

En VPS är i princip som vilken dator som helst (om än med bättre uppkoppling/prestanda). Det innebär att man kan installera/använda ett vanligt användargränssnitt med webbläsare, e-postprogram osv. Med ett fjärrskrivbord är det enkelt att t ex testa hur en hemsida uppfattas och fungerar utifrån sett. Det kan även användas för att t ex skapa manualer för programvaror/operativsystem man inte kör på sin egen dator.

– Testa något helt annat

Har du hört talas om CouchDB, Redis, Mercurial, Cassandra, Scala, Nginx, MariaDB eller Clojure? Med en VPS är du inte begränsad till MySQL, Apache, PHP osv utan kan fritt testa och använda en massa olika tekniska plattformar och lösningar. Det kanske t om är dags att damma av de gamla Erlang-kunskaperna?

– Sätt upp en spelserver

Man behöver inte ta allt på med stort allvar. Så varför inte sätta upp en spelserver för dig och dina vänner? Med en egen server kan ni spela Minecraft, Counter-Strike eller något annat spel utan att störas av otrevliga motspelare. För en spelserver är låg ping väldigt viktigt och det är givetvis något som alla våra VPS:er erbjuder.

– Kommunicera med omvärlden

Skype, MSN, ICQ m.m. i all ära; ibland är det en fördel att kunna kommunicera utan externa leverantörer. Med en VPS kan du sätta upp en egen IRC-, Ventrilo- eller VoIP-server och kommunicera helt ostört. Med full kontroll kan du ordna bra loggar, statistik och allt möjligt trevligt. Allt på dina egna villkor.

Det här är bara några av de saker som en egen VPS kan erbjuda. Om du vill lärda dig hur man installerar något av det som har nämnts här ovan, testa då bara att googla t ex ”lösning setup” (ersätt lösning med det du vill installera).

Kör du något roligt på en VPS, som vi inte har med här? Lämna gärna en kommentar om det!

Du har väl inte missat att vi erbjuder 50 % rabatt på våra VPS:er just nu? Erbjudandet är tidsbegränsat, så passa på och beställ din egen VPS idag!

You Might Also Like