Så överlåter man en .se domän utan fax

Thermo-Fax duplicatorI vår högteknologiska värld förväntar vi att det mesta ska hanteras via våra datorer och Internet. Därför är det lätt att bli lite förvånad när man vill överlåta en .se domän och behöver faxa in en överlåtelseblankett.

Som ett av Sveriges främsta domänombud så får vi rätt så många kommentarer om detta. Därför ska vi visa hur man rätt så enkelt, med hjälp av några webbtjänster, kan överlåta en .se domän utan en fax.

1. Kontrollera att Nordreg hanterar domänen

Börja med att söka på ditt domännamn och klicka på whois-länken i sökresultatet. Längst ner i rutan ska det stå ”Registrar: Nordreg AB”. Om detta inte är fallet så behöver domänen överföras till oss innan vi kan hjälpa till med en överlåtelse.

2. Hämta en överlåtelseblankett

Kontakta vår kundtjänst för att få en överlåtelseblankett. Ange även vilken .se domän det gäller, så ser vi till att nödvändiga tekniska uppgifter, såsom nuvarande kontakt ID, fylls i blanketten likaså.

3. Fyll i överlåtelseblanketten

När du har blanketten på din dator, surfa då till PDFescape. Där kan du välja att skapa ett konto eller använda tjänsten fritt. I nästa steg ska du välja att ladda upp en PDF (Upload PDF to PDFescape), så leta reda på överlåtelseblanketten och ladda upp den.

När blanketten är uppladdad fyller du i nödvändiga uppgifter om den befintliga samt den nya innehavaren. Glöm inte bort att ange datum och ort samt namnförtydligande längst ner. Spara sedan filen (klicka på ikonen med en datordiskett till vänster), men stäng inte ned PDFescape.

4. Signera överlåtelseblanketten

Öppna därefter en ny flik/fönster i din webbläsare och surfa till My Live Signature. Här skapar du din egen signatur. När du är nöjd så är det bara att klicka på ”Create Signature” så sparas din signatur till din dator.

Återgå sedan till PDFescape och klicka på knappen ”Image”. Ladda upp din sparade signatur och placera den längst ner på blanketten, mellan datum och ort samt namnförtydligande. Ladda till sist ner överlåtelseblanketten (med den gröna knappen med två nedåtpilar till vänster).

Glöm inte bort att både den befintliga och den nya innehavaren behöver signera blanketten. Det går givetvis alldeles utmärkt att skicka vidare blanketten och upprepa ovanstående signering.

5. Skicka in överlåtelseblanketten

När allt är klart skicka då bara in överlåtelseblanketten till trade@nordreg.se så hanterar vi överlåtelsen skyndsamt åt er. Kostnaden för en .se överlåtelse hos oss är enbart 90 kr + moms.

Det här är inte helt smärtfritt, men det kan ändå vara enklare än att försöka hitta en gammal fax. Åtminstone till dess att .SE släpper kravet på signerade överlåtelseblanketter för .se domäner (vilket vi mer än gärna ser händer). Har du några frågor, synpunkter eller kommentarer om detta? Lämna en kommentar här!

Ps, om du ändå vill använda en fax så får du givetvis göra det också. Vårt faxnummer är 042-19 70 81.

You Might Also Like