MS SQL, en databas för proffs

När man diskuterar databaser på nätet så är det främst två lösningar som brukar komma på tal: MySQL och Microsoft SQL Server (MS SQL). MySQL känner de flesta till: det är en databasserver som är snabb och enkel, som baseras på öppen källkod och som fungerar med många färdiga lösningar (WordPress, Joomla mfl).

När det däremot kommer till MS SQL så finns det många åsikter, men rätt så lite faktisk erfarenhet.

MS SQL utvecklas av Microsoft, vars Access-databaser var populära på nätet för några år sedan. Access-databaserna var dock egentligen inte alls lämpade för nätet, med flera samtidiga användare, så de fick ett dåligt rykte som till viss del (oförtjänt) även befläckade MS SQL.

MS SQL hade faktiskt under en lång tid ett rejält tekniskt, prestanda- och säkerhetsmässigt försprång gentemot MySQL. Idag är skillnaderna inte lika stora, men inom många områden är MS SQL fortfarande snäppet vassare än MySQL.

Det är svårt att jämföra dessa databaser rakt upp och ner, men generellt sett så föredras MS SQL av lite mer tekniskt bevandrade personer som arbetar i en Windows-miljö. En stor fördel som MS SQL har är dess kostnadsfria administrationsgränssnitt SQL Server Management Studio Express.

MS SQL har prisats i ett flertal databastester, samt innehar ett antal världsrekord, under flera års tid. För mer information, läs gärna mer om SQL Server Benchmarks. Här är några citat därifrån:

”SQL Server 2008 provides an enterprise-class database platform—scaling to 5,000 collaborative users while maintaining performance and meeting user requirements.”

”SQL Server 2008 is a highly scalable, enterprise ready data platform that provides optimal solution for deploying reliable, highly available, high performance, and secure Workforce Central solutions.”

”Record scale at 50,000 concurrent users with sub-second response rate.”

”Record scale improvement of 70% in throughput, scalability, and response time.”

MS SQL är utan tvekan en databas för proffs, för affärskritiska system med höga krav på prestanda, tillgänglighet och säkerhet. Det är en självklarhet för oss på FS Data att erbjuda våra kunder denna lösning med Microsoft SQL Server 2008.

I vårt webbhotellspaket FS Pro XL ingår en MS SQL-databas, med ordentliga loggmöjligheter. Det är även möjligt att beställa MS SQL som en extratjänst hos oss mot en mindre månadsavgift á 30 kr. Om du har några frågor om MS SQL, eller andra databaser hos oss, lämna då gärna en kommentar här.

You Might Also Like