Snart kan vi registrera .vadsomhelst

Det har diskuterats mycket och länge (hela 6 år), men först nu är det klart. Tidigt i morse röstades förslaget om att man ska kunna skapa vilka toppdomäner som helst igenom av ICANN, under ett extrainsatt möte i Singapore. Fr om början av nästa år kommer man kunna ansöka om en helt egen toppdomän.

En toppdomän är det som står sist i ett domännamn, t ex .se, .nu eller .com.

Det kommer dock inte vara tal om billiga domäner. För att ens kunna ansöka så behöver man betala ca 1,2 miljoner kr och lyckas man sedan få en egen toppdomän då kostar den ca 160 000 kr/år. Men då får man som sagt möjlighet att skapa vilka domäner som helst under sin egen toppdomän.

Exakt vilka som toppdomäner vi kommer att få se här framöver är inte säkert än, men det ryktas redan om .tokyo, .paris och .shop. Många större företag, såsom McDonalds, Microsoft och Facebook, lär nog vilja skapa sina egna toppdomäner.

En sak som är däremot säker: det här är ett historiskt beslut, som kommer att skriva om vår syn på domännamn.

I Sverige är .se domänen förstahandsvalet för många, men det går att ana en viss oro inför de nya toppdomänerna hos .SE. För oss på FS Data, som är en av ett fåtal svenska ICANN-ombud, så är det här givetvis lite extra intressant. Det är inte omöjligt att vi startar en egen toppdomän, förutsatt att det finns ett tillräckligt stor efterfrågan.

Vad skulle ni vilja se för toppdomäner här framöver? Skulle det vara en bra idé med t ex .stockholm, .gbg, .skåne, .scandinavia eller .nordic? Lämna gärna en kommentar här!

You Might Also Like