Snart kan vi registrera .vadsomhelst

Det har diskuterats mycket och länge (hela 6 år), men först nu är det klart. Tidigt i morse röstades förslaget om att man ska kunna skapa vilka toppdomäner som helst igenom av ICANN, under ett extrainsatt möte i Singapore. Fr om början av nästa år kommer man kunna ansöka om en helt egen toppdomän.

En toppdomän är det som står sist i ett domännamn, t ex .se, .nu eller .com.

Det kommer dock inte vara tal om billiga domäner. För att ens kunna ansöka så behöver man betala ca 1,2 miljoner kr och lyckas man sedan få en egen toppdomän då kostar den ca 160 000 kr/år. Men då får man som sagt möjlighet att skapa vilka domäner som helst under sin egen toppdomän.

Exakt vilka som toppdomäner vi kommer att få se här framöver är inte säkert än, men det ryktas redan om .tokyo, .paris och .shop. Många större företag, såsom McDonalds, Microsoft och Facebook, lär nog vilja skapa sina egna toppdomäner.

En sak som är däremot säker: det här är ett historiskt beslut, som kommer att skriva om vår syn på domännamn.

I Sverige är .se domänen förstahandsvalet för många, men det går att ana en viss oro inför de nya toppdomänerna hos .SE. För oss på FS Data, som är en av ett fåtal svenska ICANN-ombud, så är det här givetvis lite extra intressant. Det är inte omöjligt att vi startar en egen toppdomän, förutsatt att det finns ett tillräckligt stor efterfrågan.

Vad skulle ni vilja se för toppdomäner här framöver? Skulle det vara en bra idé med t ex .stockholm, .gbg, .skåne, .scandinavia eller .nordic? Lämna gärna en kommentar här!

You Might Also Like
13 Comments
 • Johan_l
  says:

  Tycker inte det känns så hett. Hur ofta saknar man en annan toppdomän än .se egentligen? Blir bara längre adresser att hålla reda på tyvärr..

   • Jimi Wikman
    says:

    Det är ju sant 🙂
    Domännamnet i sig kanske inte är så viktigt längre när det gäller att hitta adressen själv, men det underlättar verkligen om man ska försöka tipsa någon annan 🙂

 • Markus Jalmerot
  says:

  Tror det finns en framtid för ’storstadsdomäner’. Det är ändå en stor grupp folk som lätt kan identifiera sig med varandra. Men förutom som ’extradomän’ så förstår jag inte varför företag som t. ex Facebook skulle vilja ha sin egen TLD. Facebook.com och Fb.com räcker väl?

  Till slut undrar jag hur många bokstäver som är vettigt att ha i en TLD? Över 5 bokstäver känns helt meningslöst om du frågar mig 🙂

  • Anonym
   says:

   En annan intressant fråga är huruvida dessa nya toppdomäner kommer påverka värdet på de befintliga toppdomänerna. Kommer andrahandsmarknaden för domänamn att falla samman, när utbudet inte längre begränsas på samma sätt som idag? Kommer det uppstå en andrahandsmarknad för toppdomäner? Vi kommer nog få se en hel del drastiska förändringar här.

   • Markus Jalmerot
    says:

    Tror att värdet på .com och eftertraktade ccTLDs kommer stiga i värde avsevärt. Tror inte de nya generiska TLD’erna kommer erbjudas till försäljning lika lätt som .com eller .se idag. Förmodligen sitter t. ex Tokyo’s (.tokyo) eller New Yorks (.ny) stadsledning och bestämmer detta och de är inte intresserade av spekulation. Nog omöjligt att komma ifrån det helt och håller dock.

   • Björn
    says:

    Jag tror inte de kommer påverka mer än vad .eu, .info, .biz, .name, .asia osv gjort. De påverkar säkert dessa befintliga dussin-tlds (i princip obefintligt värde ändå på andrahandsmarknaden) men inte de starka inarbetade ccTLD/TLD. Att sedan vissa länder får förenklade censureringsmöjligheter såsom fallet med .xxx kommer inte göra det lättare för dessa att få momentum.

    • Anonym
     says:

     .eu, .info, .biz osv är alla toppdomäner som har tillkommit efter ”förutsedda” intressen. I många fall har det varit helt galna toppdomäner, såsom .mobi och .tl. 

     De nya toppdomänerna har dock möjlighet att bli desto mer aktuella och intressanta, vilket även borde påverka deras värde. Fler toppdomäner kan även leda till ökad tolerans och förståelse för andra toppdomäner än t ex .com och .net.

     Jag tror åtminstone inte att det bara fortsätter som förut. Det är det här en alldeles för stor förändring för det. Exakt vad som kommer ske, det lär bli spännande att se.

     • Björn
      says:

      Är inte helt med på vad du menar med ”förutsedda”, eller varför det skiljer sig från de som nu kan komma. Tanken är väl att få alternativ till de redan väldigt upptagna .com osv, men alla vet ju att det trots allt är .com som är #1 (internationellt) och det har inte förändrats nämnvärt.

      Tröskeln lär ändå vara rätt hög för att få fart på en ny TLD, så ansökningsavgiften blir nog en liten kostnad i det hela, om det inte är något väldigt kreativt och fyndigt (där redan .mobi och .tel misslyckats). Har bara svårt att se något som skulle kunna bli en succé jämfört med vad vi har idag. Men på väldigt lång sikt så vet man ju aldrig, .se var ju t.ex. inte så välkänd innan avregleringen. Det finns ju helt klart en del pengar i alla flertalet skyddsregistreringar. Ska bli spännande i vilket fall att följa denna utveckling.

     • Anonym
      says:

      Med ”förutsedda” menade jag projicerade behov, dvs antaganden istället för faktiska behov. Det sistnämnda lär dock sannolikt bli vad som styr de nya toppdomänerna. Kan tänka mig att vi kommer få se toppdomäner såsom .app, .blog osv som ändå har en lite starkare attraktionskraft än t ex .biz eller .tel.

      Du har helt rätt. Det kommer bli extremt spännande att följa detta. 🙂

Lämna ett svar