Därför är Opera den bästa webbläsaren

Webbläsare är religion. Alla har vi en som vi föredrar och predikar. På ett företag som FS Data, där webbläsaren verkligen står i centrum, uppstår det ofta många långa (och intressanta) diskussioner om detta.

Det är givetvis även lätt att bli hemmablind när det gäller webbläsare. Därför ska vi nu inleda en liten följetong här i vår blogg, där olika personer från oss berättar varför just deras webbläsare är bäst.

Först ut är vår driftchef Tom Björnli som föredrar webbläsaren Opera. Här är hans lista med 10 skäl till varför Opera är den bästa webbläsaren i världen:

 1. Snabbhet
  Opera är snabbast! Det spelar ingen roll hur mycket Firefox och Internet Explorer förbättrar sig, sidorna laddas alltid snabbare i Opera. Jag snackar inte om hastighetsskillnader det blotta ögat inte kan se. Skillnaden är faktisk märkbar när det kommer till att ladda sidor. Men även i uppstart (kall som varm) slår Opera båda Firefox och Internet Explorer. Kräver du maximal responstid av din webbläsare, då ska du använda Opera.
 2. Speed Dial
  När man väl har startat upp webbläsaren vill man gärna kunde komma åt sina favoritsidor så snabbt som möjligt. I Opera finns något som kallas Speed Dial där man kan konfigurera upp sidor som man besöker ofta och snabbt vill kunna komma åt. Som standard i Opera öppnas Speed Dial direkt när man startar webbläsaren och man ser direkt dessa visuella bokmärken och med ett knapptryck så är man på väg in på sidan man har valt. Speed Dial dyker även upp när man öppnar en ny flik så att man raskt kan komma åt dessa även när man har surfat ett tag. För ännu snabbare surfning kan du trycka ner Ctrl + 1-9 (där 1-9 är kopplat till de första nio sidorna som finns i Speed Dial).
 3. Trollspö
  Spara information och/eller lösenord i formulär med detta praktiska verktyg. Varje gång du fyller i ett formulär eller ett lösenord, kommer Trollspöt att fråga dig om du vill spara informationen. När du sparar information (dvs en form), kommer en gul ram visas runt formen. Nästa gång du behöver fylla i formuläret, klicka på Trollspö-knappen eller klicka Ctrl + Enter, och så kompletteras informationen automatiskt för dig.
 4. Opera Link
  Operas nya funktion Opera Link synkroniserar användarens bokmärken, speed dial, sökmotor, historik och anpassade verktygsfält i stationära och mobila webbläsare. Funktionen som liknar mycket på del.icio.us finns inbyggd i Opera 9.5 och senare samt Opera Mini/Mobile. Opera Link kräver en gratis registrering och när funktionen är aktiverad synkroniseras alltid nya bokmärken eller ändringar man gör direkt.
 5. Snabbinställningar
  Snabbinställningar är en av de funktioner som avancerade användare verkligen uppskattar. Jag använder den ganska ofta för att aktivera/inaktivera olika funktioner. Utan att behöva öppna ett separat fönster ger detta en mycket snabbare upplevelse. Från menyn för Snabbinställningar kan du ändra inställningar för pop-ups, bilder, Java/JavaScript, plug-ins, cookies och proxyservrar. Detta är perfekt om man t ex blockerar cookies som standard, tills man besöker en sida där man vill tillåta cookies.
 6. Visningsläge
  En annan unik till Opera egenskap är dess visningslägen, som gör att du snabbt växla mellan anpassa till bredd och fullskärmsläge. Anpassa till bredd-läge justerar sidan att det tillgängliga skärmutrymmet när du använder flexibla omformatering. Helskärmsläge ger över hela skärmen utrymme att surfa. I det här läget släppa er alla menyer och verktygsfält, vilket innebär att endast snabbmenyer, mouse gestures och kortkommandon. Den sistnämnda metoden är speciellt bra för mindre skärmar.
 7. Mouse Gestures
  Mouse Gestures är en inbyggd funktion som gäller vissa åtgärder för att specifika musrörelser (eller åtgärder). Till exempel kan du gå tillbaka en sida genom att hålla ned höger musknapp och klicka med vänster musknapp. Detta är ganska händig på en bärbar dator, där användningen av en styrplatta kan ta längre tid än du förmodligen vill spendera på navigering. Men även för dem som föredrar att hålla sina händer på tangenterna och inte musen kan funktionen ändå spara tid. Istället för att behöva komma till musen, flytta musen till verktygsfältet och klickar på en knapp, behöver du bara få tag på musen och gör gesten för att åtgärden ska ske. Naturligtvis kräver detta memorering av gester.
 8. Sessionssparing
  Många gånger har jag behövt stänga ett fönster utan att förlora sidan. För att slippa förlorar sidan, skulle jag behöva lägga till ett tillfälligt bokmärke i de flesta webbläsare. Men med Opera är detta historia. Om du har en sida (eller ett antal sidor) du vill spara, går du bara till Arkiv-menyn och sedan undermenyn Sessions och klickar på ”Spara denna session”. Nästa gång du öppnar Opera, kommer samma flikar öppnas. Du kan även hantera sparade sessioner så att du kan spara flera sessioner och radera utvalda sessioner.
 9. Add-ons
  Tilläggsfunktioner är något Opera inte har prioriterat förrän under senare tid. I dagsläget finns det dock inte mer än 540 tillägg till Opera. Av de som finns kan jag rekommendera tillägg som t.ex. FastestTube (låter dig ladda ner filmer från Youtube), Opera AdBlock (blockerar annonser när man surfar) och Translate (låter dig översätta sidor snabbt med hjälp av Google Translate).
 10. Operativsystemstöd
  Opera är tillgängligt för Linux, Mac, Windows, FreeBSD o.s.v. Du hittar även webbläsaren i smartphones, TV-spelsmaskiner m.m.
 • Bonus
  I tillägg till de 10 skäl jag har gett dig här ovan vill jag även poängtera att Opera har många fler och nyttiga funktioner inbyggda i webbläsaren. Det finns en kraftfull IRC-klient (ja, IRC lever fortfarande #irc4life), en Bittorrent-klient och även en Mail-klient (M2) som har stöd för POP, IMAP och Webmail. Opera har även ett egen anteckningsblock för de som gillar att göra anteckningar när de surfar, vilket kan även synkas med Opera Link. Som standard är utseendet på Opera väldig ”plain” och det är något jag gillar otroligt mycket. Men för de som gillar att pimpa sin webbläsare finns där massor av olika utseende man kan ladda ner med bara ett litet klick.

Med ovanstående lista kan du se hur lätt Opera skiljer sig från resten av publiken. Den är snabb, stabil och cross platform, och den innehåller många funktioner andra webbläsare inte kan erbjuda. Och inte minst, den är ju norsk, precis som jag! /Tom

Vi tackar Tom för denna gedigna och utförliga lista (samtidigt som vi laddar ner Opera i smyg).

Håller du med Tom? Eller har du en annan webbläsare som du föredrar? Lämna gärna en kommentar! Vi återkommer givetvis med fler personliga åsikter om vilken webbläsare som är bäst här framöver.

You Might Also Like