Rummet där Internet föddes

Vi har tidigare visat er ”var magin händer” hos oss på FS Data. Nu är det dags att visa er ett annat magiskt rum.

3420 Boelter Hall

Det här är 3420 Boelter Hall, även känt som rummet där Internet föddes. Från det här rummet skickades det första meddelandet någonsin mellan två maskiner över ARPANET (föregångaren till Internet), den 29 oktober 1969. Ja, Internet föddes samma år som den första månlandningen skedde.

Hur lät då det första meddelandet på nätet? Tanken var att det skulle vara ordet ”login”, men systemet kraschade efter bokstäverna ”lo”. Efter en timmes återställning lyckades de dock återställa allt och få iväg hela ordet ”login” mellan två IMP:ar på skolorna UCLA och Stanford.

ARPANET växte snabbt genom att allt fler amerikanska skolor kopplade ihop sig. Det första landet, utanför USA, som anslöt sig till ARPANET var faktiskt Norge (!). ARPANET blev sedermera det som vi idag känner till som Internet och rummet där allt började föll i glömska, fram till alldeles nyligen.

Nu ska nämligen detta rum, som under årens gång har reducerats från ett häftigt ARPA-laboratorium till ett enkelt klassrum, på att återställas till sitt ursprungliga skick från 1969. Rummets inredning, maskiner och ett arkiv med gamla dokument håller på att sammanställas av ett dedikerat arbetslag.

Man kan följa utvecklingen på deras hemsida och om några månader är det tänkt att rummet ska vara öppet för guidade turer. Om du har vägarna förbi UCLA i Los Angeles här framöver, så har du snart möjlighet att få uppleva ett riktigt magiskt rum! 🙂

You Might Also Like