När ska man byta till en Virtuell server (VPS)?

Under de senaste 10 åren har internet blivit en enorm källa för företagsintäkter världen över. Företag som driver diverse eHandel-hemsidor, affiliate hemsidor med fler, måste överväga webbhotell som erbjuder VPS eller dedikerad server. Webbhotell är ett bra introduktions steg vid lansering av en hemsida, men de är begränsade. Därför behöver du planera för framtiden redan från dag ett.

Hejsan jag heter Alexander Sandvik och är SEO ansvarig på hittawebbhotellet.se som är en jämförelsetjänst för webbhotell.

Hur vet jag när jag behöver uppgradera till en VPS?

Innan vi djupdyker i den frågan kan det vara en god idé att titta närmare på vad en Virtuell server är och vad ett webbhotell är.

Webbhotell och Virtuell server (VPS):
Webbhotell representerar den mest populära formen av hosting. Webbhotellen har skapat förutsättningar för nybörjare att skapa hemsidor, utan att behöva hantera komplexa tekniska problem till en låg kostnad. Detta är möjligt då hur strukturen ser ut i ett webbhotell, bilderna nedan illustrerar detta bra.

VPS vs Shared Hosting
VPS struktur mot Shared Hosting struktur

Eftersom flera hemsidor delar server resurserna, möjliggör det en lägre kostnad för ett webbhotell. Detta medför givetvis en del problem såsom om en hemsida börjar växa mycket kommer den ta stora delar av server resurserna och då blir alla andra på den servern påverkad av det.

Virtuell server (VPS) delar upp en server i mindre virtuella servrar precis som bilden ovan illustrerar. Detta leder således i att webbmastern får samma förutsättningar för sin/sina hemsidor som erbjuds av en dedikerad server, utan att behöva betala för hela server kostnaden. Var och en av del servrarna fungerar som en dedikerad server, där varje hemsida har unika RAM-minnen, diskutrymme och dataöverföringshastigheter.

När det är det då dags att uppgradera till VPS:

Det första är givetvis om du börjat märka sämre laddningstider på din hemsida. Vi brukar använda ” Lighthouse och Google PageSpeed Insights” för att kolla våra laddningstider. När din verksamhet växer, når webbhotellet en punkt där den inte kan hantera den extra arbetsbelastningen. Då är det ett tecken på att det är dags att välja en VPS. I skrivande stund är vi i en process där vi håller på att uppgradera till VPS, och efter att noga granskat de alternativ som finns på den svenska marknaden har vi valt FSdata. Vi placerar även dem som bäst på virtuella server och dedikerad server på vår jämförelse sida. Här kan ni läsa mer om hur en virtuell server fungerar och annat matnyttigt om ämnet.

Vidare om du märker att din hemsida har haft något eller några av de problem som jag listar nedan, är det ett tecken på att du bör uppgradera till en virtuell server.

Din hemsida kräver direkt serveråtkomst
När ditt företag börjar växa, måste du göra webbplats justeringar för att tillgodose den extra trafiken. Direkt kontroll över en server låter dig utföra anpassade server konfigurationer. Du får också möjlighet att redigera filer och installera ny programvara.

Ökad trafik resulterar i längre laddningstider

Alla som driver någon form av hemsida vill att besökare ska gå in på den och ta del av innehållet, därför är det a och o förutsättningarna finns för att besökaren tar del av innehållet. Om din hemsida laddar långsamt kommer besökaren inte tveka på att backa och klicka in på din branschkollega. Detta är givetvis inte något som du vill, framförallt om inte hela din verksamhet är baserad online. Viktigt att veta är att du kanske inte märker den långsammare prestationen på din hemsida, men det gör företag som äger webbhotellet. I många fall skickar webbhotellen notiser till webmasters som informerar dem om att de överskrider gränserna för deras webbplats resurser.

Det är dags för att öka omsättningen

Webbhotell fungerar bra för företag som precis har startat. Om du vill expandera genom att öka försäljningen via en e-handelsplattform till exempel, måste du applicera rätt förutsättningar för det. De flesta e-handelsbutiker växer eftersom företaget lägger till produkter i sortimentet. Vilket gör hemsidan större och förhoppningsvis mer intressant för fler människor vilket ökar trafiken. Därför är det bättre att vara proaktiv och gör bytet när du bestämmer dig för att expandera, inte i efterhand när du märker de problem som uppstått med den ökade trafiken. Planering gör övergången till en VPS från webbhotell mycket enklare.

Hur ofta är din hemsida offline?

Om ditt företag genererar en stor andel av sina intäkter online har du inte ha råd att hemsidan är offline. Webbhotell har vanligtvis längre och frekventare ”nedtider” än de nedtider som användare av andra typer av hosting alternativ såsom virtuella servrar eller dedikerad server. Detta för att många webbhotell försöker lägga till så många konton som möjligt för att maximera vinsten. Detta är både svårt att mäta och upptäcka, enligt vår mening. Dess vidare är det något man kan ha i åtanke.

Din hemsida behöver bättre säkerhet

En ökning av trafik kräver förbättrade säkerhetsåtgärder. Fler webbplatsbesök betyder mer försäljning, vilket innebär att fler personuppgifter kan stjälas från din hemsida. Med ett webbhotell är risken större att du blir hackad än med en VPS eller dedikerad server. De flesta VPS:er innehåller förbättrade säkerhetsfunktioner som försvårar det för hackerattacker.

Virtuell server kostar mer, men du får mycket mer
Webbhotell är inte dåligt, men de är begränsade. Genom att spendera lite mer pengar per månad för en virtuell server, får du en säkrare och pålitlig hemsida som hanterar data i en mycket snabbare takt. Dessutom tack vare de tekniska framstegen som har gjorts på senare tid kan du nu få en VPS för ett mycket mer överkomligt pris än tidigare.

You Might Also Like