Våra medarbetare: Matthias Johansson

Nu har turen kommit till en av våra vassa servicetekniker, Matthias. Vanligtvis sitter Matthias och trycker på ett coolt tangentbord. Det är nämligen något så fint som ett mekaniskt tangentbord med RGB-belysning som sveper fram i vågrörelser.

– Hej Matthias, vem är du och vad gör du hos oss?
Jag arbetar som servertekniker/systemutvecklare, så jag svarar på frågor och ärenden som våra kunder har, samtidigt som jag sitter och utvecklar våra system så det blir så smidigt och bra som möjligt för våra kunder. Till vardags hittar man mig i någon av våra serverhallar. Jag arbetar i huvudsak med Linux men slinker även in Windows i arbetet.

Matthias och hans älskade servrar

Har alltid jobbat med utveckling och teknik så när jag hittade en plats här på FS Data, trivdes jag så pass bra att jag flyttade från Sjöbo till Sundets Pärla. (Det gjorde du helt rätt i. reds. anm.)

– Vad gör du annars när du inte är här hos oss?
Oftast så hittar du mig gymmet eller på någon Metal/rock-festival där jag rockar järnet. Annars blir det mindre projekt och eller nya språk eftersom man är aldrig fullärd.

– Du är ju programmerare. Hur det går till med programmering av t.ex. en hemsida och systemutveckling?
Hur lång tid har jag på mig att berätta? 😉
Man har en plan och ett behov att fylla, oftast så vill man automatisera så mycket som möjligt. Vill du till exempel ta backup på din databas och kör Linux, då skriver man ett script för att ta backupen varje natt och överför den till en annan server. Istället för att du varje natt skall göra det manuellt.

Programmering innebär att du skriver kod, (textsnutt), som sedan omvandlas till något som datorn/program förstår. Den här bloggen fungerar på liknande vis eftersom texten är sparad i en databas och sen skrivs den ut på skärmen med php-kod.

Sen är det viktigaste av allt musiken, för att kunna fokusera. Så för er blivande programmerare 😉

– Du tar hand om och hjälper våra server-kunder. Vad brukar de vilja ha hjälp med och vad har hittills varit det mest udda ärendet?
Det är faktiskt väldigt varierat vad för frågor jag får. Att peka in domäner är nog den som sticker ut mest, även om vi gör en hel del räddningsarbeten när diskar och servrar slutar att fungera.

Hmm, det var en väldigt bra fråga, har blivit en hel del ärenden genom året. Men tyvärr ingen som sticker ut. Våra kunder har alla olika behov och frågor som gör att man måste hela tiden tänka till, men det är det som gör att man trivs här.

– Nu är det snart jul. Hur kommer du att fira jul i år?
Jag ligger i träning för att hjälpa jultomten och sen blir det en lugn jul med familjen. Förhoppningsvis får man rätt julklapp så man kan spela hela julen 😉

– Då är vi nästan klara, men vi skulle vilja be dig att skicka bollen vidare och till vem samt vad skall vi fråga henne/honom om?
Då tycker jag det är dags för Monika Horvat som sitter på ekonomiavdelningen och är en av de nyanställda hos oss. Fråga henne hur ekonomiavdelningen skulle klara sig utan Excel?

You Might Also Like