WordPress 4.6 är ute – här är nyheterna!

WordPress 4.6 nyheter hos FS DataWordPress 4.6 har precis släppts, efter 4 månaders arbete av hundratals (frivilliga) utvecklare över hela världen. Denna nya version av WordPress är tillgänglig via en enkel uppdatering i WordPress adminpanel (wp-admin).

FS Data är ett WordPress-vänligt webbhotell, så vi har givetvis testat denna nya version ingående. Vi kan meddela att WordPress 4.6 fungerar alldeles utmärkt med våra webbhotellspaket.

WordPress 4.6 innehåller flera spännande nyheter. Här är vår sammanställning av dessa:

– Inbyggda typsnitt i adminpanelen

Senast WordPress fick ett ansiktslyft var med version 3.8, som släpptes i slutet av 2013. Då fick vi ett helt nytt utseende på adminpanelen, som var fräscht, responsivt och modernt. Med denna panel introducerades även ett nytt typsnitt, Open Sans, för enhetlig text på alla typer av skärmar.

Mycket har hänt på typsnittsfronten för våra datorer på tre år, med bl a lanseringen av Windows 10, Apples nya systemtypsnitt San Fransisco samt övergången till Unity för Ubuntu-användare. Det känns därför helt rätt att WordPress nu överger Open Sans.

I WordPress 4.6 används istället ditt operativsystems inbyggda typsnitt i adminpanelen.

wordpress_4.6_open_sans

Detta är en liten nyhet som gör en rätt så stor skillnad. Förutom den visuella förändringen ger det en (liten) minskad laddningstid i adminpanelen. Open Sans har laddats in från Googles typsnittjänst och även om det bara handlar om 64 KB data så slipper vi nu sex separata anslutningar för typsnittet.

De inbyggda typsnitten innebär även att WordPress adminpaneln nu känns mer som en naturlig applikation i operativsystemet. Samt att stödet för specialtecken förbättras (Open Sans saknar t ex stöd för många asiatiska språk).

– Smidigare uppdateringar och installationer

WordPress är sedan tidigare en förebild för färdiga lösningar vad gäller enkla uppdateringar och installationer (av teman och tillägg). I WordPress 4.6 tar man detta ett steg längre, genom att ta bort laddningssidan som tidigare visades vid en uppdatering eller installation. När man söker efter tillägg och teman visas även resultatet i realtid (allt eftersom man skriver).

Vi välkomnar detta och hoppas att det leder till ännu bättre uppdaterade WordPress-sidor!

– Automatisk kontroll av länkar

Med WordPress 4.6 introduceras en automatisk kontroll av länkar som man skriver in i redigeraren för sidor och blogginlägg. Om man råkar använda en felaktig länk så markeras den i rött, så man enkelt kan rätta den.

Detta har tidigare varit möjligt via externa tillägg, som vi bl a tipsat om i vårt inlägg om hur man städar sin hemsida, men det är trevligt att det nu inkluderas i WordPress.

– Förbättrad återställning av innehåll

Om man skriver ett inlägg eller redigerar en sida och anslutningen till WordPress plötsligt bryts så sparas automatiskt en kopia av innehållet i webbläsaren. Denna funktion introducerades med WordPress 3.6 och har nu ytterligare förbättrats.

Tidigare sparades innehåll inte automatiskt om man hade stängt av WordPress revisionshantering (vilket oväntat många gör). Nu sker det dock med WordPress 4.6.

– Förladdning av stilar och script

WordPress 4.6 introducerar stöd för sk. resource hints, en ny typ av webbstandard som bl a möjliggör förladdning av stilmallar och script. Det kan ytterligare snabba upp webbplatser (vars tema anpassats för detta). En liten nyhet med stor potential.

– Snabbare hantering av WordPress-nätverk

Att hantera större WordPress-nätverk kan vara rätt så tålamodskrävande. Nätverksfunktionen i WordPress 4.6 har förbättrats vad gäller visning och administration, bl a med inkludering av sk. lazyload. En välkommen nyhet för många WordPress-administratörer!

– Automatisk installation av översättningar

WordPress översätts till svenska av våra vänner på WordPress Sverige. Men det är inte bara WordPress som översätts, utan även dess teman och tillägg. För knappt ett år sedan introducerades ett centralt register för översättningar och nu har över 15 000 (!) teman och tillägg översatts där.

Med WordPress 4.6 introduceras en automatisk installation av översättningar. Om man använder ett tema eller tillägg som saknar översättning, men som får detta ordnat i det centrala registret, så installeras och aktiveras det automatiskt i WordPress. Väldigt trevligt!

– Övrigt

Förutom nyheterna ovan har även förbättringar skett vad gäller HTTP API (med bl a stöd för IDN-domännamn), API-stöd för registrering av metadata har införts, likaså stöd för nya emojis, import/export-sidan har förbättrats samt att flera scriptbibliotek har uppdaterats.

En fullständig redovisning finns här: WordPress 4.6, stängda ärenden (på engelska).

WordPress 4.6 är ytterligare en kvalitativ och stabil uppdatering av WordPress. De nyheter som flest användare lär notera är de nya typsnitten samt den smidigare hanteringen av teman och tillägg. Det är ingen revolutionerande version av WordPress, men ändå en klar förbättring av WordPress 4.5.

Har du några åsikter eller funderingar kring WordPress 4.6? Är det någon nyhet du uppskattar lite extra? Lämna gärna en kommentar här nedan!

You Might Also Like