Historien om FS Data, de första 15 åren

Som ni säkert vet så fyller FS Data 15 år i år. Vi är en av de äldsta och mest erfarna aktörerna i branschen för webbhotell, domännamn och servrar. Men även om vi har blivit moppemyndiga så är vi fortfarande lika framåt, hungriga och drivna som tidigare.

Faktum är att det idag är exakt 15 år sedan FS Data fick sin första riktiga kund.

Nu har vi redan firat vår 15-årsdag (när det var 15 år sedan fsdata.se registrerades), men vi vill ändå göra en liten återblick och genomgång av våra första 15 år. Det är inte utan att man blir lite sentimental och stolt över det som har skett med FS Data under dessa år.

Nu har undertecknad inte varit med på hela denna resa, så vi låter vår grundare och VD, Fredrik Sköld, få ordet.

”Jag var 19 år när jag registrerade FS Data som företag. Min första verksamhet handlade om att faxa ut lunchmatsedlar från restauranger till företag. I början av 90-talet var det dyrt att ringa rikssamtal, så jag hade faxar utplacerade på olika platser i Sverige, som jag fjärrstyrde från Helsingborg. Faxverksamheten gick riktigt bra, med flera tusen restauranger och annonsörer som kunder.

Fram till dess att något som hette Internet dök upp. Plötsligt skulle alla företag ha egna hemsidor istället.

Som den nörd och självlärda programmerare jag är så insåg jag snabbt möjligheterna i detta. Jag följde den tekniska utvecklingen noga och efter att ha utvecklat i Perl några år så upptäckte jag PHP och MySQL, som släpptes 1995. Det var dock omöjligt att hitta en leverantör med stöd för dessa lösningar, då de flesta webbhotell på denna tid enbart hade stöd för statiska hemsidor.

I mitten av 90-talet var webbhotell något som väldigt få kände till, av naturliga skäl. De webbhotellstjänster som existerade då erbjöds främst av Internetoperatörer såsom Telia, Tele2 (Swipnet), Telenordia och Algonet. Av dessa var Telenordia det billigaste alternativet på marknaden, med tjänster som började från 400 kr/månad.

Man kan säga att FS Datas webbhotell föddes ur ett behov, eller ett stort svart hål.

Jag läste och lärde mig snabbt så mycket som möjligt om domännamn, servrar osv. Därefter registrerade jag domännamnet fsdata.se och startade mitt eget webbhotell, eller www-hotell som vi kallade det från början. För enbart 125 kr/månad erbjöd vi hela 50 MB utrymme med stöd för CGI, PHP, SSI, MySQL och en massa andra saker. Det var en smärre revolution.

FS Data fick sin första riktiga webbhotellskund den 12:e september 1997. Januari 1998 blev vi ombud för NIC-SE. Allt eftersom spred sig ryktet om vår tekniska kompetens och prisvärda tjänster. Det tog inte lång tid innan vi hade 10, 100 och 1 000 kunder. Samtidigt började det dyka upp allt fler renodlade webbhotell på marknaden också.

Även om kundtillströmningen var god så var den första tiden med FS Data en rejäl utmaning. Vi hade i princip uppfunnit en egen bransch, där reglerna skrevs allt eftersom. Kunskapen om våra tjänster var låg, även bland våra kunder. Det hände t ex att jag fick åka hem till en kund och hjälpa dem installera sina e-postkonton, efter att länge ha försökt hjälpa dem över telefon.

Men det var en rolig, spännande och händelserik tid. Många av våra tidigare kunder är fortfarande kvar hos oss, vilket vi hoppas är ett tecken på att vi gjorde någonting rätt även då. Detta trots det stora antalet webbhotell som dök upp under slutet av 90-talet.

En annan sak som var gemensamt för alla webbhotell på denna tid, det var att de saknade riktiga kontrollpaneler. Som kund var det omöjligt att själv t ex lägga upp egna e-postkonton. Det var något som webbhotellet enbart kunde hantera. Och webbhotellen hanterade detta, väldigt ineffektivt, med en kombination av excel-dokument och script/textfiler på sina servrar.

En av de tidigaste kunderna på FS Data, det var en kille som hette Johan och som ville starta en gratis e-posttjänst genom oss. Vi hade många långa samtal om detta över ICQ. Johan var en utvecklare, precis som mig, och efter en tid insåg vi att hans behov matchade våra – med automatisk hantering av våra tjänster.

Sagt och gjort. Johan fick anställning hos oss och utvecklade Waff (Webb Administration för FS Data). FS Data blev på så sätt ett av de första, om inte det allra första, svenska webbhotellen att erbjuda sina kunder en riktig kontrollpanel. Det uppskattades väldigt av våra kunder och kopierades friskt av våra konkurrenter.

En annan tidig kund till oss, det var en kille som hette Marcin. Han brukade ringa och efterfråga Windows-servrar. På den tiden erbjöd vi enbart Linux och jag lovade honom att vi skulle ordna stöd för Windows också. Jag köpte en server och en bok om Windows NT-server, men fick aldrig tid att lära mig.

Till slut, under ett av våra samtal, sa jag åt honom att han kunde komma och sätta upp servern själv. Marcin gjorde precis detta och utvecklade även en kontrollpanel, så vi blev ett av de första svenska webbhotellen med stöd för Windows likaså. Både Marcin och Johan arbetar kvar hos oss än idag.

I takt med att webbhotellsverksamheten växte så växte vi även ur vårt första kontor. Eller ja, vårt första kontor var vårt dåvarande hus i Nyvång. 1999 hade vi så många servrar hemma att vi var tvungna att hyra en riktig kontorslokal på La Cours gatan i södra Helsingborg. Efter ständig brist på kapacitet för vår uppkoppling så trodde vi knappt våra ögon när vi lyckades få 100 Mbit via Utfors.

Med större lokaler och ökad kapacitet följde även fler nya tjänster, då vi lanserade dedikerade servrar och co-location. FS Data var inte först med detta i Sverige, men vi erbjöd tjänsterna till ett pris och med en service som få andra aktörer kunde matcha. En grundsten i vår verksamhet har alltid varit att erbjuda mer än våra kunder förväntar sig och det konceptet tillämpade vi även på våra servertjänster.

I slutet av 2002 och början av 2003 kom den andra riktigt stora kundvågen. Att ha en egen hemsida och e-post var nu självklart för alla svenska företag. Dagarna med e-postadresser som slutade på @telia.com och @hotmail.com var räknade, då .SE (eller NIC-SE som de hette då) beslutade sig för att släppa .se domänen fri för alla. Tidigare hade enbart företag med namnlikhet fått registrera sina .se domäner.

Maj 2003 släpptes .se domänen fri. Innan dess hade vi tagit emot åtskilliga 1 000-tals ansökningar och över en dag så mer än dubblerade vi antalet domännamn som vi hanterade. Med detta följde givetvis en ökad efterfrågan på webbhotell och servertjänster, så vi växte ännu en gång ur våra lokaler.

I oktober 2003 flyttade FS Data till Kavalleristen i Helsingborg. Med större lokaler, i en väldigt vacker omgivning, fick vi in fler servrar och mer personal. Vi blev kvar på Kavalleristen i 5 år, fram till 2008, men vi förstod rätt tidigt att vi behövde planera inför nästa flytt. Att byta kontor är en sak för vanliga företag, men för oss – som erbjuder kritiska tjänster som alltid behöver fungera – är det något helt annorlunda.

2004 var året då vi, som ett av de första svenska företagen, blev en ackrediterad registrar till ICANN. Än idag är enbart en handfull svenska företag detta. Med vår ackreditering följde även vårt renodlade domänföretag, Nordreg, som idag hanterar närmare 100 000 domännamn under ett 100-tal olika toppdomäner. Nordreg hör nu till en av de mest kompetenta domänleverantörerna i Europa.

Mellan 2005-2007 fortsatte FS Data att växa starkt, både organiskt och genom uppköp av andra företag. Ett av de företag som vi köpte upp var det norska webbhotellet ISP Huset. Detta företag har fortsatt agerat oberoende, under eget varumärke, med stöd från FS Data och är idag en av de största aktörerna i Norge. Vi är väldigt glada över våra norska kollegor, som vi träffar så ofta vi bara kan.

Under vår tid på Kavalleristen fick vi en av våra finaste utmärkelser hittills. Efter att, under flera års tid, ha blivit ”rekommenderade” så utsågs FS Data till Sveriges bästa webbhotell av tidningen Internetworld. Även om det inte påverkade vår verksamhet direkt, mer än att vi givetvis fortsatte att erbjuda så bra tjänster som möjligt, så gick vi som på moln veckorna efter utmärkelsen.

Det är nämligen så, när man arbetar med webbhotell och servertjänster, att man rätt sällan får höra att man gör ett bra jobb. Tidningar har en tendens att främst skriva om webbhotell vid tråkiga omständigheter, t ex i samband med störningar och nedtid. Varje ord av uppmuntran räknas. Det är även därför vi försöker peppa och uppmuntra våra medarbetare så ofta som möjligt.

Efter mer än ett års planering och förberedelser så flyttade vi, i oktober 2008, till våra nuvarande lokaler i Helsingborgs gamla elverk. Innan dess hade vi fullständigt renoverat och inrett det nya kontoret. Det var faktiskt min sambo, Nini, som ansvarade för detta och hon gjorde ett riktigt bra jobb. Jag vågar påstå att vi har det bästa kontoret av alla svenska webbhotell.

Nini har varit med mig på hela resan med FS Data. Hon har varit mitt främsta stöd och bidragit med hjälp inom alla olika områden av företaget. Utan Nini hade FS Data aldrig kommit så här långt.

I det gamla elverket har vi nu utrymme för både personal och servrar under en lång tid framöver. Detta särskilt med tanke på hur utvecklingen inom serverbranschen ser ut – med högre kapacitet i allt mindre servrar.

En annan sak, som vi har engagerat oss i de senaste åren, är miljöfrågan. Innan vi flyttade till våra nuvarande lokaler så funderade vi mycket över detta med elförbrukningen inom vår verksamhet. Det fick oss bl a att, under 2007, byta ut alla våra servrar från Dell. Deras elförbrukning var nämligen mycket högre än motsvarande hos andra leverantörer.

När vi byggde våra serverhallar i det gamla elverket så passade vi även på att installera en miljövänlig kylanläggning. Våra servrar genererar enorma mängder värme och för att kyla ner dessa så tar vi in kallt vatten från Öresund som, när det har cirkulerat i kylsystemet och blivit varmt, sedan återanvänds för fjärrvärme i Helsingborg.

FS Data har, sedan 2007-2008, gått i bräschen för de miljövänliga webbhotellen och serverleverantörerna i Sverige. Det är något vi har som avsikt att fortsätta med även här framöver. Vi hoppas att fler leverantörer följer våra exempel även här.

Om vi ser till FS Data idag så är det ett högst levande, aktivt och sunt företag. De senaste åren har vi öppnat oss mer för vår omgivning, med denna blogg och vårt engagemang i sociala medier. Det har uppskattats, både av våra kunder och av vår personal. Det är likaså något vi kommer utveckla vidare.

Även om det ligger mycket slit och hårt arbete bakom allt detta, så har de första 15 åren med FS Data varit ett sant nöje för mig. Jag hoppas att detsamma gäller även er, våra kära kunder. Som jag ser det så har FS Data dessutom det bästa framför sig. Vi står inför en väldigt spännande framtid, med molntjänster och allt vad det innebär. FS Data är redo och väl rustade inför detta.

Internet idag är inte det Internet var för 15 år sedan. Jag längtar till att få se Internet om 15 år.”

Med de orden tackar vi Fredrik för denna härliga berättelse! 🙂

You Might Also Like