Bluffar Google om de nya toppdomänerna?

Som vi har berättat här tidigare så kommer vi inom de närmaste åren att få ett väldigt stort antal nya toppdomäner på nätet. Idag finns det totalt 313 st aktiva toppdomäner i världen och om prognoserna stämmer, då kommer vi få åtskilliga tusentals nya toppdomäner här framöver.

Syftet med de nya toppdomänerna varierar väldigt. Många av är rena varumärken (.ibm, .nike, .canon osv.), vissa är geografiskt anpassade (.nyc, .berlin, .scotland osv.), medan andra är inriktade på specifika områden, eller hjärtefrågor (.eco, .gay, .movie osv.).

Det enda som är gemensamt för dem alla, det är att varje ny toppdomän har en tydlig koppling till sitt område.

Det är därigenom rätt så rimligt att anta att dessa nya toppdomänerna kommer att få ett starkt värde inom sina områden och rankas högre i sökmotorerna, t ex såsom .se domäner rankas högre i Sverige (även om detta inte alltid stämmer).

Google har dock gått ut och sagt att de inte kommer väga in de nya toppdomänerna, med nedanstående förklaring:

Där hade denna diskussion kunnat ta slut. Om det inte hade visat sig att Google nu tydligen har ansökt om ett flertal egna toppdomäner. Enligt en undersökning av Advertising Age så är Google högst aktiva med de nya toppdomänerna.

”Vi planerar att ansöka om toppdomäner för Googles befintliga varumärken, samt för en handfull nya namn” svarade en talesperson för Google. ”Vi vill skapa en smidig upplevelse för användarna – som kan uppmuntra till innovation och konkurrens på nätet”.

Google har tidigare kritiserats för att filtrera sökresultat och premiera innehåll från Google+ (och andra Google-tjänster) i sin sökmotor. Exakt vad Googles egna nya toppdomäner innebär, både för deras användare och sökmotorsresultat, det kommer bli väldigt intressant att se.

Vi kan nog alla förstå faran med att främst, eller enbart, få våra sökresultat från Googles egna tjänster.

Det är sannolikt att Google har ansökt om toppdomäner såsom .google och .youtube, men exakt vilka befintliga (och nya) varumärken de vill skapa toppdomäner av, det får vi vänta lite med att se. Den 30:e april kommer ICANN, som ansvarar för de nya toppdomänerna, att offentliggöra alla ansökningar.

Vi kommer givetvis att följa upp utvecklingen med de nya toppdomänerna i vår blogg, så håll ögonen öppna här.

You Might Also Like